Kraljica Elizabeta II ne štedi na sebi, prošle godine je potrošila 47,4 miliona funti!

Britanska kraljevska porodica ima mnogobrojne kuće, letnjikovce, na stotine zaposlenih u Bakingemskoj palati, njeni članovi putuju po svetu i organizuju različita društvena dešavanja, kao i venčanja, troše se milioni funti, ali na koji način se taj novac zarađuje?

Prošle godine je britanska kraljica potrošila 47,4 miliona funti na kraljevsko osoblje, održavanje domaćinstva, putovanja i još mnogo toga. “Business Insider” je istražio kako zarađuju taj novac.

Popularnost kraljevske porodice je engleski brend na kojem dobro zarađuje i država, kao i plemstvo. U 2017. godini izračunato je da je kraljevska porodica doprinela britanskoj ekonomiji s 1,8 milijardi funti, uključujući 550 miliona funti od turizma.

Ali kraljevsko domaćinstvo je skupo za održavati.

kraljica-elizabeta-getty

Glavni izvor prihoda

Kraljica Elizabeta II ne štedi na sebi.  Jedan od glavnih izvora prihoda joj je državna potpora, tzv. “Suvereign Grant”. Time se finansiraju kraljičine službene dužnosti, uključujući putovanje, zabavu i održavanje palate.

“Suvereign Grant” je javni novac, no nije baš da svaki poreski obveznik izdvaja svoj deo za njega.

On se finansira s profitom iz nekretnina i portfolija vrednog 13 milijardi dolara, tzv. “Crown Estate”, u prevodu Poseda Krune, koji je tehnički u vlasništvu vladajućeg monarha. Ali kraljevska porodica ne zadržava sav profit od prihoda spomenutog poseda.

Prihod prvo ide u državnu kasu, koja potom isplaćuje porodici “Suvereign Grant”.

hellomagazin.rsGuliver/Getty

Više o temama: