Hajde na noge lagane: Sedam trikova da lakše probudite dete za školu

Hajde na noge lagane: Sedam trikova da lakše probudite dete za školu

Autor: | 13/01/2018

0

 

"Mama, još samo pet minuta" je mrmljanje koje je svaka majka školarca čula barem hiljadu puta do sada prilikom buđenja svog mezimca ili mezimice pred polazak u školu ili vrtić. Ne zna se da li je pokušaj buđenja veća agonija za majku ili za dete, a posebno tokom hladnih zimskih dana kada je u krevetu tako toplo, a napolju tako mračno i ledeno.

Portal Moj DušekVam predstavlja par jednostavnih trikova koji mogu pomoći da vaše dete brže protrlja svoje okice i lakše zbaci pokrivače.

Obavezno obratite pažnju na raspust i odmore

Polazak u školu nakon raspusta i dana i dana odmaranja, spavanja do podneva i igranja do kasno, može biti veoma stresan za vaše mezimče. Zbog toga krenite sa pripremama na vreme. Potrebno je oko nedelju dana da se dete prilagodi novom režimu ustajanja. Počnite polako sa pomeranjem vremena za odlazak u krevet, za 15 minuta ili pola sata, u zavisnosti od vremena ustajanja, jer je veoma bitno da bez obzira na vreme ustajanja dete dobije neophodne sate kvalitetnog sna. Naravno, broj sati zavisi i od uzrasta, pa je tako velika razlika u vremenu dovoljnom da se odmori trogodišnjak i desetogodišnje dete.

Ograničite korišćenje telefona i tableta

Vaša deca verovatno uživaju u čačkanju svojih telefona, tableta ili računara pred spavanje, ali i to mora imati svoje granice.Poznato i dokazano je da korišćenje ovakvih električnih uređaja neposredno pre spavanja može izazvati poteškoće sa spavanjem i smanjen kvalitet sna, jer emitiuju stimulišuće plavo svetlo. Nije na odmet i da uvedete opšte „kućno pravilo“ kojeg treba i sami da se pridržavate, jer bolji kvalitet sna ide i vama u prilog.

Pripremite sve što možete noć pre

Jutra su sama po sebi haotična, pa je odlična ideja da veče pre toga pripremite šta će dete obući taj dan, školske knjige, obuću i užinu za školu.

Pokušajte sa novim zvukom alarma

Ovo je sjajna ideja koju treba primeniti na deci, a posebno na tinejdžerima, koji mogu doći u iskušenje da prespavaju čitavo prepodne. Sigurni smo da znate barem jednu od omiljenih pesama svog deteta koju biste mogli da postavite kao zvuk alarma. Ako dete samostalno navija alarm i često prespava zvuk, postoje gumirani alarmi ( dakle, ne mobilni telefoni), koji mogu da se zakače oko ruke kao narukvica ili da se zalepe na zid iznad glave, ili čak stave ispod jastuka.

Uvesti ritual pred noćno spavanje od kojeg se ne odstupa bez opravdanog razloga

Kada ste već uspeli da ustanovite dobar raspored buđenja tokom radnih dana, ne dozvolite da dete vikendom ili tokom praznika spava duže od 10 sati. Neke navike ne treba menja, a poštovanje navika u spavanju će omogućiti da se telo navikne na redovno vreme „gašenja“ i „paljenja“, što dovodi do zdravog i ustaljenog ciklusa spavanja, a to je voma važno za zdravlje dece i odraslih. Čak i ako budu ostali budni duže, nema popuštanja. Ponedeljak ujutru će doći veoma brzo.

Napraviti atmosferu odgovornosti

Objasnite svojoj spavalici da je dovoljno velik/a da sam ustane i da ćete ga zvati ujutru samo jednom. Držite se toga, jer postoje dva moguća rešenja – prvo je da će biti oduševljen nezavisnošću koju mu nudite. U suprotnom - moraće da nauči kako da se nosi sa posledicama. Ukoliko to ne shvati ozbiljno, posle par dana kašnjenja će morati da prevali preko usta "izvinite što sam zakasnio" što ume da bude veoma važan nauk.

Budite sigurni da spava kvalitetno

Što kvalitetnije dete spava, to će biti odmornije i samim tim će se buditi mnogo lakše.

Zato vam Moj dušek.rs preporučuje fenomenalne jastuke iz Practic kolekcije u kojima će vaši mališani uživati! U pitanju su jastuci punjeni pahuljama memorijske pene koje se savršeno prilagođavaju nežnim oblicima glave i vrata, neverovatno praktičnih dimenzija ( 45x28 cm), što ih čini odličnim izborom za klince i klinceze, sve vrste putovanja, ali i kao dekorativne komade jer dolaze u pet različitih dezena.

Silver, Tencel, Drop, Honey i Cool jastuci su dostupni po sjajnoj ceni od samo 799,00 RSD, dok ćete kombinovanjem dva omiljena dezena dobiti dodatni popust od 300,00 RSD!

 

Više na mojdušek.rs

 

Hellomagazin.rs shutterstock/promo
Tagovi: spavanje