Treći digitalno restaurirani film Vip Kinoteke: "Specijalno vaspitanje" u novom izdanju

Treći digitalno restaurirani film Vip Kinoteke: "Specijalno vaspitanje" u novom izdanju

Autor: | 22/03/2018

0

 

Vip Kinoteka premijera filma "Specijalno vaspitanje"

 

U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke održana je projekcija trećeg po redu restauriranog filma u okviru projekta „Vip Kinoteka“. Kultni film Gorana Markovića „Specijalno vaspitanje“ prikazan je u novom ruhu, uz visokokvalitetnu sliku i ton.

Projekciji filma, koji u svom scenariju obuhvata čak 42 uloge, pored glumaca i filmske ekipe, prisustvovali su i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip.

- Kao treći digitalno restaurisani film iz projekta „Vip Kinoteka“, večeras vam predstavljamo film Gorana Markovića „Specijlno vaspitanje“ nastao  1977. u produkciji Centar filma - izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

- Ovaj celovečernji debi jednog od najvećih reditelja naših prostora nagovestio je briljantnu nadolazeću Markovićevu karijeru, ali i doneo izuzetno ostvarene uloge - Štimca, Fehmiua, Samardžića, Berčeka.

Jugoslav Pantelić i Dejan Turk

 

- Još jedno digitalno restaurirano delo u okviru projekta na kome radimo zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom za nas je doprinos očuvanju kulturne baštine i velikih filmskih dostignuća od zaborava publike. Pored beogradskih premijera, organizujemo besplatne projekcije širom Srbije i zadovoljstvo mi što je na ovaj način filmove približavamo i nekim novim generacijama, koje nisu imale prilike da u njima uživaju ranije - istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

„Specijalno vaspitanje“, debitantski film Gorana Markovića prikazan u više od 50 zemalja sveta, premijerno je predstavljen 1977. na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli. Film koji je okupio neverovatnu glumačku ekipu (Bekim Fehmiu, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Ljubiša Samardžić, Branislav Lečić i Olivera Ježina, koji su ovim filmom debitovali) dobio je u Puli niz nezvaničnih nagrada. Iste godine film je dobio i Zlatni dukat Manhajmskog festivala, smotre koja je u to vreme smatrana najboljim međunarodnim festivalom debitantskog filma.

Goran Marković

Zahvaljujući projektu „Vip Kinoteka“, realizovanom u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, do sada su prikazani filmovi „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana i „Kad budem mrtav i beo“, Živojina Žike Pavlovića. Publiku očekuje još sedam velikih ostvarenja domaće kinematografije koja će biti digitalno restaurirana i dostupna kako širom Srbije, tako i u inostranstvu.

hellomagazin.rs VIP Kinoteka/Promo
Tagovi: Kinoteka vip