Zvezdaši obeležili Međunarodni dan fudbala i prijateljstva

Zvezdaši obeležili Međunarodni dan fudbala i prijateljstva

Autor: | 25/04/2018

0

Niz događaja koji obeležavaju mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života održano je danas u čast “Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” u više od 200 gradova širom planete. Desetina hiljada dece i odraslih su učestvovali u prijateljskim fudbalskim susretima, otvorenim treninzima, javnim grupnim tematskim okupljanjima, maratonima i ostalim sportskim događajima. Učesnici ove izuzetne globalne manifestacije su tom prilikom dobili i zvaničnu podršku od strane poznatih profesionalnih fudbalskih asova, trenera, TV voditelja, medijskih ličnosti, umetnika i državnih institucija.

U Srbiji, jednoj od prvih zemalja na svetu koja je postala članica ovog pokreta od 2013. godine – a koji ove godine broji rekordnih 211 zemalja i teritorija, prvotimci FK “Crvena zvezda” Vujadin Savić i Luka Adžić, Ambasador projekta za Srbiju Milan Kalinić, mladi fudbaler – dečiji ambasador “Fudbala za prijateljstvo 2017.” Kosta Nedeljković i mlada novinarka i ovodogišnja članica Međunarodnog medijskog centra projekta Lucija Obradović, posetili su decu na Institutu za onkologiju – i tom prilikom ih, na prigodan način, priključili međunarodnom dečijem pokretu koji je obeležio svoj dan.

Održavanje “Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” je po prvi put objavljeno 2014. godine od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu “Fudbal za prijateljstvo”, zvanično podržanog od strane FIFA i UEFA. Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrednostima ovog projekta – kao što su jednakost, poštovanje za kulture drugih i suživot u miru - vezuje oko svoje ruke plavo-zelenu “Narukvicu prijateljstva”, simbol projekta. Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

- Ponosni smo što ćemo predstavljati našu zemlju među 211 zemalja sveta, i unapred se radujemo sticanju novih prijatelja, igri i druženju na terenu i van njega. U Moskvi ćemo – kao što smo to uradili i danas sa našim vršnjacima iz udruženja “Uvek sa decom” na onkologiji – jednim glasom promovisati humanitarna načela ovog projekta, kao prava i najveća svetska porodica fer pleja, razumevanja, tolerancije i zdravog duha! - izjavila je Lucija Obradović, mlada novinarka – u ime dečijih Ambasadora projekta iz Srbije.

- Od izuzetne važnost je činjenica da principe ovog dana obeležavamo u vremenima u kojima ljudi širom sveta osećaju potrebu da prikažu privrženost principima jednakosti i poštovanju jednih za druge. “Fudbal za prijateljstvo” nam pruža ovu mogućnost, i – kroz rad sa mlađim generacijama – uči ljude koliko je važno biti posvećen miru i prijateljstvu, bez obzira na pol, životno doba ili njihove fizičke mogućnosti. Nadam se i lično ću se zalagati da naša zemlja uskoro ugosti decu – predstavnike ovog projekta iz celog sveta! - naglasio je Milan Kalinić, u osvrtu na važnost ovog jedinstvenog međunarodnog događaja.

hellomagazin.rs Đorđe Tomić

Najnovije vesti