Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa "Svi smo iz istog filma"

Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa "Svi smo iz istog filma"

Autor: | 13/08/2018

0

Sarajevo Film Festival, po mnogo čemu prvi u ovom delu Evrope, i ove godine pomera granice filmske umetnosti. Jedna sasvim drugačija projekcija održala se u nedelju, 12. avgusta u Sarajevu, gde je premijerno prikazan prvi amaterski vertikalni film u čijem je stvaranju učestvovala publika iz celog regiona. SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA – ime je i poruka ovog kratkog filma, koji je zasad jedinstveno ostvarenje u svetu kinematografije. Nastao je spajanjem kadrova koje su sopstvenim mobilnim telefonima snimali svi koji su poželeli da budu deo ove posebne umetničke priče iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dugogodišnji sponzor festivala Atlantic Grupa svake godine publiku odluči da iznenadi i uključi u Sarajevo Film Festival kako bi ideja kulture, umetnosti i otvorenosti živela i izvan granica grada, koji u punom smislu reči živi film svake godine sredinom avgusta. Ove godine projekat je još posebniji jer je oko stotinu kreativaca u svega nedelju dana kampanje poslalo svoje kratke video snimke sa željom da svoje običaje, kulturu, male dnevne rituale i emocije spoje u jedan film, jer SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA.

Ostvarenja najkreativnijih našla su se u filmu koji je prikazan u sklopu Sarajevo Film Festivala u potpuno drugačijem, vertikalnom formatu. Otvorenost prema drugima i prema novom, univerzalna je poruka umetnosti, a otvaranje sveta filma prema amterskom filmu, koji danas može nastati jednostavno zahvaljujući mobilnoj tehnologiji uz samo malo mašte i kreativnosti, najbolje se može videti u kadrovima i pričama koje su zaživele kao jedinstvena celina i koje odišu duhom i emocijama karakterističnim za ceo region.

Umetnost povezuje i spaja, a upravo je to bila želja Atlantic Grupe i Sarajevo Film Festivala koji su udružili snage kako bi što više ljudi motivisali za učestvovanje u ovom nesvakidašnjem poduhvatu. Među stotinu prijavljenih, izabrani su kadrovi 27 najkreativnijih iz celog regiona čije se ime može pronaći na odjavnoj špici filma, a na ovaj način su zauvek zapisani u istoriju Sarajevo Film Festivala. Projekat su podržali i poznati glumci

Enis Bešlagić, Bojana Gregorić, Katarina Čas i Aleksandar Radojičić, a nakon zvanične premijere u Sarajevu, prvi vertikalni amaterski film može se pogledati na stranici http://svismomiizistogfilma.com/#film.

hellomagazin.rs Promo