Izuzetno dostignuće direktora "Lagune" na svetskom takmičenju za preduzetnika godine

Izuzetno dostignuće direktora "Lagune" na svetskom takmičenju za preduzetnika godine

Autor: | 15/06/2019

0

Početkom juna u Monte Karlu održano je finale takmičenja za najboljeg preduzetnika sveta kojе organizuje revizorsko-konsultantska kuća EY (Ernst & Young). U trci za najprestižnije priznanje u preduzetništvu našlo se 57 nacionalnih pobednika i nosilaca priznanja EY Preduzetnik godine iz 47 zemalja. Srbija je učestvovala sedmi put, a ove godine je njen predstavnik bio Dejan Papić, osnivač Lagune.

Skoro dve decenije Ernst & Young bira najboljeg preduzetnika u svetu i gotovo da nikada nijedna zemlja nije imala kandidata iz oblasti kulture, posebno ne iz izdavaštva.

Iako nagrada nije otišla u ruke našeg predstavnika već predsednika i CEO kompanije Technologies Inc. Breda Kivela, kandidat Srbije izazvao je priličnu pažnju u Monte Karlu i bio jedan od svega 10 preduzetnika koje je londonski Times intervjuisao.

Mnogi svetski stručnjaci iz oblasti izdavaštva smatraju da je Lagunin uspon nezabeležen u ovom delu Evrope. Laguna je nastala devedesetih godina, kada je Dejan Papić boravio u Londonu u pokušaju da pronađe pravi posao za sebe. I pronašao ga je, ali tek kada se vratio u Beograd sa punim koferom knjiga, od kojih je jedna imala poseban značaj – „Boja magije“ Terija Pračeta. Knjigu je sam preveo na srpski jezik i osnovao Lagunu 1998. godine kako bi objavio ovu knjigu.

Nakon više od dvadeset godina Laguna je lider u oblasti izdavaštva ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Knjižare su oživele zahvaljujući Laguni i Delfi knjižarama. Lagunin klub čitalaca čini najbrojniju književnu porodicu i okuplja više od 600.000 članova, a ovu izdavačku kuću izabralo je više od 1400 stranih i 300 domaćih autora. Laguna je dosad objavila preko 4000 naslova, svake godine oko 350 novih, a takvi poslovni planovi i veliko zalaganje u radu i odabiru saradnika doveli su Lagunu na vodeću poziciju u izdavaštvu. Laguna je uvela svetske standarde u lokalno izdavaštvo, pa tako traži naslove koji su aktuelni, neguje vrhunske prevode i dizajn. Takođe, Laguna poseduje 45 knjižara u 23 grada u Srbiji, kao i 12 filijala u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, i zapošljava više od 500 ljudi, a uz veliki broj pisaca, prevodilaca i lektora čini sistem od preko 1000 ljudi.

Pre tri godine stiglo je i veliko priznanje, kada se Laguna našla među tri najbolja svetska izdavača na Sajmu knjiga u Londonu, a zatim i takmičenje za najboljeg preduzetnika sveta na kome je Dejan Papić predstavljao Srbiju.

-Čast mi je pre svega da budem ovde, a činjenica da sam imao priliku da predstavljam Srbiju kao neko ko dolazi iz oblasti kulture, kao neko ko želi da promoviše kulturu čitanja, za mene je veoma značajna. Smatram da je kultura čitanja temelj razvoja svakog društva i izuzetno sam ponosan što na ovom takmičenju već godinama unazad nije bilo predstavnika iz oblasti kulture i što je Lagunina priča pokazala koliko je knjiga važna u Srbiji, rekao je Dejan Papić.

-Izuzetno smo ponosni na gospodina Dejana Papića, sedmog po redu predstavnika naše zemlje na izboru za EY Preduzetnika godine u Monte Karlu. EY Srbija nastavlja sa promovisanjem programa EY Preduzetnik godine u našoj zemlji, a mi definitivno vidimo budućnost naših preduzetnika u ovom programu. Dejan Papić je pokazao koliko naši preduzetnici mogu da ponude, da se istaknu među najboljima, a uz to je dostojno predstavio kako svoju kompaniju tako i preduzetnički duh Srbije, rekao je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

EY Preduzetnik godine (EY Entrepreneur Of The Year) najprestižnija je svetska nagrada za dostignuća u preduzetničkom biznisu. Ovaj globalni program se razlikuje po tome što promoviše preduzetnički duh i inicijativu i odaje priznanje ljudima koji su postigli uspeh svojom vizijom, liderstvom i inovativnošću. Kao prva i jedina globalna nagrada ovog tipa, EY Preduzetnik godine dodeljuje se izuzetnim pojedincima koji grade i razvijaju uspešne, rastuće i dinamične kompanije. Program EY Preduzetnik godine sprovodi se na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou u više od 50 zemalja.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: laguna

Najnovije vesti