Efikasan i prirodan način: Oslobodite se viška vode u organizmu, težine i otečenosti

Efikasan i prirodan način: Oslobodite se viška vode u organizmu, težine i otečenosti

Autor: | 20/06/2019

0

Iznenada ste dobili nekoliko kilograma viška, osećate se tromo, naduto, otekli su vam zglobovi i prsti a niste povećali unos hrane i niste smanjili fizičku aktivnost?!... Neobjašnjivo brzo dobijanje na težini može biti rezultat zadržavanja tečnosti u organizmu. Zadržavanje tečnosti, poznato i kao edem, može uzrokovati da vam udovi, ruke, noge, lice ili stomak izgledaju natečeno. Žene koje imaju problem  zadržavanja vode imaju veću verovatnoću da budu gojazne.

Ljudsko telo se sastoji od oko 60% vode. Voda je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma i odgovorna je za rastvaranje hranljivih sastojaka i uklanjanje štetnih materija iz organizma. Kada telo ne uspe da eliminiše višak vode, to se naziva zadržavanjem (retencijom) vode u organizmu. Zadržavanje vode je često privremeno i lako se tretira, međutim, ponekad može biti znak ozbiljnog medicinskog stanja. U slučajevima kada zadržavanje vode nije rezultat ozbiljnog zdravstvenog stanja, ova nelagodnost može se otkloniti. Zadržavanje tečnosti ili edem znači da postoji prekomerna količina vode u tkivu tela koja uzrokuje da telo otekne, posebno u ekstremitetima.

Kako prepoznati zadržavanje vode u telu? Obično se prvo primećuje zbog oticanja ekstremiteta. Jedan od pokazatelja zadržavanja vode je što teško gubite težinu uprkos naporima u uravnoteženoj ishrani i vežbanju. Međutim, fizički znaci su očigledniji. Fizički znaci zadržavanja vode uključuju otečene zglobove i neobjašnjivo povećanje težine u kratkom vremenskom periodu. Takođe, prstenje više ne pristaje, i stomak može biti otečen.

Uzroci zadržavanja vode:

Moguće je dobiti i nekoliko kilograma zadržavanjem vode u telu. Ljudi sa prekomernom težinom imaju tendenciju da zadrže više vode jer konzumiraju više kalorija a samim tim i veće količine natrijuma a to doprinosi zadržavanju vode.

Osobe koje su na niskokalorijskim dijetama često imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Tipično nema dovoljno proteina u niskokaloričnoj dijeti, a proteini su važan nutrijent u sprečavanju zadržavanja vode u tkivima tela.

Visoke spoljašnje temperature takođe mogu dovesti do zadržavanja vode jer je telo manje efikasno pri uklanjanju tečnosti iz tela.

Zadržavanje vode može biti rezultat nekog medicinskog stanja koje zahvata organe kao što su jetra, srce ili bubrezi. Kada deo tela ne funkcioniše kako treba, telo teži da zadrži tečnost u tom delu tela. Telo postaje nesposobno da ispravno eliminiše tečnost kada su prisutni određeni medicinski problemi. Medicinska stanja koja utiču na nivo hormona takođe mogu izazvati povećanje težine kod oba pola. Ta stanja su: hipotireoza, Kušingov sindrom, povećana proizvodnja kortizola (hormona stresa).

Hormonalne promene: postoji veći rizik od zadržavanja tečnosti kod žena zbog promene nivoa hormona. U dobi između 45 i 55 godina, žene ulaze u fazu koja se naziva menopauza. Tokom reproduktivnih godina žene, estrogen - hormon odgovoran za menstruaciju i ovulaciju - počinje da opada. Kada dođe do menopauze, estrogen je suviše nizak da izazove menstruaciju. Smanjenje estrogena može prouzrokovati da žene u menopauzi dožive povećanje težine oko abdominalnog regiona i kukova. Osim hormonalnih promena menopauze, žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) mogu takođe da dobiju na težini.

Periodično dobijanje na težini često je posledica menstrualnog ciklusa. Žene mogu imati nadutost i  zadržavanje vode u PMS-u, takođe zbog hormonalnih promena u ciklusu.

Upotreba nekih lekova može dovesti do brzog povećanja težine i zadržavanja vode u organizmu. To su lekovi koji se zovu kortikosteroidi, antidepresivi, antipsihotični lekovi, antibebi pilule...

Evo nekoliko saveta koji pomažu da se smanji zadržavanje vode:

Smanjite unos natrijuma, izbegavajte prerađenu hranu, pijte 8-12 čaša tečnosti (voda, voćni sokovi, mleko), jedite više agruma i zelenog lisnatog povrća, jedite male obroke u redovnim intervalima.

Potrebno je i redovno kretanje. Aktivnosti kao što su biciklizam i hodanje takođe mogu pomoći u izbacivanju viška vode ili bilo koje druge tečnosti u nogama.

Dodatni unos vode sam po sebi ne pomaže u suzbijanju zadržavanja tečnosti u organizmu, ali značajno pomaže u njenom smanjenju.

Tretman izbacivanja viška tečnosti posebno zavisi od njegovog uzroka. Lekari mogu preporučiti lekove koji čine da više urinirate kako bi pomogli u uklanjanju tečnosti. Ove vrste lekova se zovu diuretici. Diuretici pomažu telu da se reši vode i natrijuma. Oni stimulišu bubrege da izlučuju više natrijuma u urinu, a natrijum uzima vodu iz krvi. Time se smanjuje količina tečnosti koja teče u krvnim sudovima što smanjuje pritisak na zidove arterija. Generalno, osoba mora biti oprezna u primeni diuretika zbog mogućih nuspojava: vrtoglavica, dehidracija, slabost i povećano mokrenje.

Neke namirnice imaju i diuretski efekat. Na primer, dodavanje soka od limuna vašoj vodi uzrokuje češće mokrenje i smanjuje količinu zadržavanja vode. Sok od brusnice je još jedan prirodni diuretik. Možete zameniti čašu soka od brusnice za jednu čašu vode svaki dan da biste smanjili zadržavanje vode. Većina namirnica koje sadrže vitamin C imaju prirodna diuretska svojstva. Kofein takođe zna da smanjuje zadržavanje vode, međutim, previše kofeina može imati suprotan efekat koji rezultira dehidracijom.

Jedno od prirodnih rešenja koje Vam može pomoći da izbacite višak vode iz organizma je Herbafast® Detox. On sadrzi prirodne supstance koje imaju diuretski efekat.

NOVI Herbafast® detox sadrži kombinaciju najpotentnijih biljnih mešavina koje doprinose:

  • Eliminaciji viška vode  
  • Eliminaciji toksina
  • Detoksikaciji organizma
  • Smanjenu CELULITA

Kao preduslov zdravog mršavljenja, pročistite svoj organizam Herbafast® Detoxom i oslobodite se viška tečnosti, nagomilanih toksina i napokon eliminišite dosadni celulit.

Započnite svoj put ka idealnoj liniji Herbafast detox-om, nastavite tretman Herbafast® Lady kapsulama i Herbafast® Fiberom.

Mršavite zdravo, da se vidi!

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: mršavljenje

Najnovije vesti