11.11 Najveći online shopping događaj u svetu

11.11 Najveći online shopping događaj u svetu

Autor: | 10/11/2020

0

Bliži se datum 11.11 i nije iznenađenje što neke od najvećih platformi za e-trgovinu ulažu veliki napor da tog dana privuku što više kupaca.

Kada se pomene termin shopping događaj, prvo što većini ljudi padne na pamet su termini kao što su Black Friday ili Cyber Monday. Da, u pitanju je mesec novembar, ali drugi datum. Ovog puta je to 11. Novembar.

Koja priča stoji iza 11.11?

Najveći online praznik kupovine u stvari nije počeo kao shopping događaj. Naprotiv, sve je počelo kao dan proslave samca, zahvaljujući grupi studenata muškog pola na kineskom univerzitetu Nanjing 1993. godine, koji su želeli da tog datuma proslave svoju sentimentalnu slobodu, i da biti sam i nije tako loše te da to treba adekvatno proslaviti.

Odabrali su 11. novembar kao dan koji će simbolično reprezentovati situaciju u kojoj se nalaze, odnosno 11.11. predstavlja njih 4 singl studenta, koji nemaju sreće u ljubavi. I tako je ovaj datum uspostavljen kao “dan samca”.

Kako je vreme prolazilo, događaj se širio sa univerziteta na univerzitet, iz grada u grad i postao je deo moderne kulture u Kini, svojevrstan izraz studentske misli. Ubrzo je tu proslavu prihvatila i šira javnost i ona je postala dodatni razlog za razmetanje, jer se bliži kraj godine.

Zbog čega je 11.11 poseban online shopping event 

Od 2009-te godine kada ga je svetski poznati online portal Alibaba preuzeo i dao mu novo značenje, taj datum je postao poznat kao Global Shopping Festival, odnosno najveći događaju u istoriji maloprodaje u svetu. Ovaj kulturološki fenomen je nakon ukrštanja sa društvenim mrežama, onlajn prodajom i dobio komercijalan izraz suprotan Danu Zaljubljenih – Kupi Sam Sebi Poklon.

Ovaj online događaj neprekidno generiše milijarde dolara godišnje za Alibabu, na skali zbog koje američki praznici u kupovini izgledaju “smešni”. Poređenja radi, prošle godine je Alibabi trebalo manje od 2 minuta da dostigne 10 milijardi juana, skoro 2 milijarde dolara prihoda.

Prošle godine je 15 različitih svetskih kompanija ostvarilo prihod od preko 143 miliona dolara prodaje, među kojima su bili: Nike, Levi's, Apple, Huawei, Estee Lauder, Gap, The North Face, Nestle, H&M, Uniklo, L'Oreal, Philips i drugi.

11.11 online popusti u Srbiji

U Srbiji je prošle godine ovaj jednodnevni online praznik prvi komercijalno predstavio i promovisao premium multibrend lanac The Spot, u čijim radnjama se može naći obuća, odeća i aksesoari vodećih svetskih brendova: Nike, Adidas, Asics, Reebok, Colmar, EA7, Saucony, Hummel i mnogi drugi. Reakcija tržišta je premašila sva očekivanja.

I ove godine su brendovi The Spot i Đak Sport su pripremili masovne extra popuste za kupovinu preko njihovih sajtova tokom tih 24 sata. 

Zato, ukoliko želite da obradujete sebe komadima odlične sportske odeće, obuće i dodataka, po specijalnim popustima, ne morate da izlazite iz svog doma, kancelarije, fotelje, već obavezno 11.11 (već od ponoći) posetite ove sajtove i uživajte u jedinstvenoj shopping avanturi.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo, seb_ra iStock Getty Images Plus via Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti