Pčelica objavila fantastičnu knjigu o psu Arčiju, 1 stvar je posebno zanimljiva FOTO

Pčelica objavila fantastičnu knjigu o psu Arčiju, 1 stvar je posebno zanimljiva FOTO

Autor: | 30/12/2022

0
Izdavačka kuća Pčelica nedavno je objavila ilustrovanu vaspitno-edukativnu knjigu „Arči, pas koji voli knjige”, koja tematski pripada serijalu ilustrovanih knjiga o Arčiju i Dori, autora Gorana Markovića, sa ilustracijama Alekse Jovanovića. Iako poslednja u nizu, ova nova knjiga na neki način prethodi čitavom serijalu, jer je u njoj opisano upoznavanje Gorana i Arčija i njihovi prvi zajednički dani.

Zanimljivost ove ilustrovane knjige je da priču o Arčiju i Gogiju prate i fotografije iz njihovog stvarnog života pri čemu su neke zaista ključne za samu radnju priče.

IK Pčelica

 

U stvarnosti je ta priča izgledala ovako.

Pre 10 godina, po preporuci njegove saradnice i veterinarke, Nikolete Novak, Goran je uzeo psa rase labrador retriver. Taj pas je trebalo, po Goranovoj prvobitnoj zamisli, da bude dvorišni pas i čuvar firme. Međutim, stvari su se odvijale malo drugačijim tokom...

Maleni Arči je stigao u Pčelicu i veoma brzo osvojio simpatije svih zaposlenih. Jedino se još Goran nije navikao na njega, a poseban problem predstavljalo je Arčijevo odbijanje da boravi u boksu, daleko od Gorana. Arči je toliko zavijao i lajao da je ta buka počela da smeta komšijama i Goran je morao nešto da preduzme. Prvo je kupio krevet i preselio se u jednu kancelariju firme, zatim je preneo svoje stvari, svoje knjige i na kraju je Arči iz boksa, korak po korak, prešao u kuću i u potpunosti osvojio Goranovo srce. Druženje sa Arčijem je dosta uticalo da Goran, koji je bio preopterećen poslom, počne više vremena da odvaja za sebe i tog žutog čupavca. Od Arčijevog dolaska, i Pčelica je počela da se razvija, Goran je bio motivisan za rad, a Arči je bio uvek među zaposlenima kao neka vrsta pomoćnika dok se pišu, štampaju, pakuju i isporučuju knjige najmlađim čitaocima.

IK Pčelica

 

Ilustrovana knjiga „Arči, pas koji voli knjige” završava se Arčijevim desetim rođendanom, za koji on od svog vlasnika dobija knjigu o sebi. Upravo ovu koju vam sada predstavljamo i koju je Arči zaista dobio za svoj deseti rođendan.

Кasnije su u Arčijev i Gogijev život došle čokoladna labradorka Dora i bela labradorka Alba, ali Arči je ostao prvi i poseban ljubimac svog vlasnika, izuzetno pametan, radoznao i dobrodušan.

Na pitanje zašto je napisao priču o Arčiju, Goran ima nekoliko odgovora naglašavajući da je na prvom mestu namera da deca shvate vrednost prijateljstva sa životinjama, ali i da kao i Arči zavole knjige. Iz lične perspektive, njegov odgovor je da je želeo da sačuva sećanje na jednog sasvim posebnog psa koji je bio velika motivacija Goranu i zaposlenima da stvaraju knjige i da mnoga izdanja upravo budu posvećena životinjama.

IK Pčelica

 

Pčelica je danas pet-frendli firma koja se zalaže za bolji tretman životinja u našem društvu, udomljavanje napuštenih životinja i posebnu pažnju želi da posveti edukaciji o odgovornom vlasništvu.

Kada god su u prilici, Pčelarci doniraju hranu za napuštene pse koji nisu imali tu sreću kao Arči da žive u svom domu.

Arči i Gogi sada uživaju u zajedničkom prijateljstvu i trude se da provode što više trenutaka zajedno, jer vreme takvih prijateljstava sa životinjama brzo proleti.

Arči je desetogodišnji dobrodržeći deka koji i dalje voli igru i druženje i juri za svakom mačkom koju vidi u blizini. Obožava igre sa lopticom u parku, nedaleko od njihove kuće, a najveća radost mu je kada ga Gogi odvede na kupanje na reku Zapadnu Moravu, gde pliva sa svojom drugaricom Albom.

IK Pčelica

 

Slikovnica „Arči, pas koji voli knjige” je zapravo istinita priča o velikom prijateljstvu čoveka i psa. Verovatno je slična mnogim drugim pričama o prijateljstvima između ljudi i njihovih ljubimaca, samo što će sećanje na Arčija i Gogija biti sačuvano u knjigama koje će čitati mnoge generacije malih čitalaca.

Prijateljstvo između labradora Arčija i njegovog vlasnika Gorana pretočeno je u serijal omiljenih dečjih knjiga o ljubimcima koje je ilustrovao akademski slikar Aleksa Jovanović. Poslednja u nizu priča „Arči, pas koji voli knjige” govori o njegovom dolasku u novi dom. Bio je sasvim mali kada je pre deset godina postao deo kolektiva Pčelice. Arči je rastao zajedno sa Pčelicom, koja je postala prepoznatljiva i po velikom broju izdanja u kojima su životinje glavni junaci.

 www.pcelica.rs

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin