Planirate letovanje, a niste još odlučili gde? Ovo je naš predlog!

Planirate letovanje, a niste još odlučili gde? Ovo je naš predlog!

Autor: | 23/06/2022

0

Budva - spoj atraktivnih plaža, bogatog kulturnog sadržaja i nezaboravnog noćnog provoda

Prelepe peščane plaže, bajkoviti Stari grad i bogata mediteranska kuhinja samo su neke od bezbrojnih čari Budve, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori. Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti tople letnje dane, budvanska rivijera će sigurno biti pravi izbor, a ako razmišljate kako da se uklopite u budžet, više ne morate da brinete! Naime, kako saopštavaju iz Turističke organizacije opštine Budva, cene privatnog smeštaja na crnogorskom primorju ostaće iste kao što su bile prošle godine, a kada je reč o hotelima, cene su na nivou 2019. godine.

Promo

 

Tijana Kotarac iz TO Budva otkrila je da na budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 20 hiljada posetilaca, što je znatno bolja statistika u odnosu na prošlu godinu. Kako ističu iz Turističke organizacije, gosti koji bez rezervacija dođu u junu, imaju šanse da pronađu smeštaj, ali nasuprot tome, krajem jula i tokom avgusta to je daleko teže, pa se turistima koji planiraju da ovo leto provedu na crnogorskom primorju savetuje da što pre organizuju sve detalje letovanja.

- Predsezona i septembar su uglavnom rezervisani za goste iz Srbije koji dolaze sa malom decom, a kao idealno mesto za porodično letovanje uvek izdvajamo Petrovac, ali i određene rizorte u Budvi. Slovenska plaža je sjajan izbor za porodice, koja pored bogatog sadržaja za decu predstavlja pravu zelenu oazu mira u centru Budve. S druge strane, tokom jula i avgusta, naše primorje po običaju posećuje najveći broj turista, a najvažniji deo sezone počinje drugog vikenda jula i traje do sredine avgusta - dodala je Kotarac.

Promo

 

Da na crnogorskom primorju plaže zadovoljavaju visoke standarde, pokazuje i kvalitet morske vode. U periodu od maja do oktobra, na svakih 15 dana sprovodi se program sanitarnog praćenja kvaliteta morske vode, koja je prema poslednjim ispitivanjima sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju. Prema rečima Bojane Tešević, PR Morskog dobra, tokom ove letnje sezone, turistima će na raspolaganju biti više od 500 kupališta.

- Kvalitet naših plaža odgovara visokim međunarodnim standardima, što pokazuje i ekološko priznanje Plava zastavica. U jubilarnoj 35. godini postojanja, prvu Plavu zastavicu smo podigli na kupalištu MCM na velikoj ulcinjskoj plaži. Ove godine imamo 38 plaža i jednu marinu koje su dobile ovo ekskluzivno obeležje, za koje je potrebno ispuniti čak 32 kriterijuma iz različitih oblasti. Sa ponosom bih istakla da ove godine imamo najveći broj korisnika sa plavom zastavicom, a najviše na teritoriji opštine Budva. Raduje nas što svake godine imamo sve više onih koji žele da se uključe u ovaj značajan program - dodala je Tešević.

Promo

 

Kakve cene očekuju turiste?

Cene privatnih smeštaja na crnogorskom primorju ostaće iste kao što su bile prošle godine, a kada je reč o hotelima, cene su na nivou 2019. godine, saopštavaju iz Turističke organizacije opštine Budva. Aktuelne su i brojne specijalne pogodnosti, pa će posetiocima na raspolaganju biti veliki izbor hotela sa raznovrsnim akcijama koje nude. Kako najavljuju, turiste koji će ovo leto provesti na popularnoj rivijeri očekuje skok cena ugostiteljskih usluga od 10 do 20 odsto, kao posledica globalnog poskupljenja energenata, goriva i osnovnih životnih namirnica. Ipak, uprkos trendu povećanja cena, letovanje u Crnoj Gori je i dalje jeftinije od svih konkurentskih destinacija, ističu iz Udruženja ugostitelja Budve. Kada je reč o cenama ležaljki, one se kreću od sedam evra pa naviše, dok je nešto skuplja varijanta na ekskluzivnijim lokacijama gde posetioci dobijaju i piće, vodu i peškire. Dodatna pogodnost je što na svakoj plaži postoji bar 30 odsto odvojenog slobodnog prostora za ljude koji dođu samo sa peškirima ili svojom opremom.

Promo

 

„Grad teatar“ ponovo oduševljava bogatim sadržajem

Ove godine, po 36. put se održava tradicionalni festival “Grad teatar” sa motom Osvajanja slobode, a od 7. jula do 21. avgusta sve ljubitelje zabavnih manifestacija očekuje bogat program. U toku ove letnje sezone, planirano je 16 književnih večeri, sedam koncerata i dve likovne izložbe, a očekuju se i predstave iz produkcije istarskih i slovenačkih teatara,  ali i zagrebačkog kazališta. Teatarski, dramski, likovni i muzički segmenti obogatiće ovogodišnji festival, čije će otvaranje obeležiti predstava Rat i mir Narodnog pozorišta u Beogradu, na čelu sa rediteljem Borisom Liješevićem.

Promo

 

Manastir Rustovo- svetinja od koje zastaje dah

Za sve one kojima letnji odmor nije samo ležanje na plaži, već žele da uživaju i u dodatnim sadržajima, topla preporuka je obilazak manastira Rustovo. Ovo čarobno mesto sa pogledom na Sveti Stefan nalazi se nedaleko od Budve, na svega tri kilometra od magistralnog puta. Pored predivnog prizora, manastir je postao čuven i po širokom asortimanu proizvoda - od domaćih vina, vitaminskih ulja i melema, pa sve do začina i posnih napitaka. Interesantna je činjenica da ove proizvode monahinje izrađuju na starinski način, od sastojaka koji se uglavnom sakupljaju na obroncima Paštrovske gore.

Promo

 

Manastir Rustovo poznat je i po tome što se u njemu od 2009. godine nalazi ikona Presvete Bogorodice „Blagouhani Cvijet“. Prema svedočanstvima monahinja i posetilaca manastira ikona se neprestano obnavlja i od njenog miomirisa ponekad čitav hram miriše, a  o njenim čudotvornim i isceliteljskim moćima se može čuti i prilikom posete manastiru.

Promo

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti