Terapija kiseonikom: Sve blagodeti hiperbarične komore za vaše zdravlje

Terapija kiseonikom: Sve blagodeti hiperbarične komore za vaše zdravlje

Autor: | 16/11/2021

0

O kiseoniku se, nažalost, proteklih meseci uglavnom govori u kontekstu lečenja obolelih od kovida ili kad po zagađenosti vazduha stignemo na prvo mesto u svetu. Međutim, priča ima i drugačiju stranu… Hiperbarična medicina kao jedini lek koristi kiseonik koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, a to se dešava u hiperbaričnim komorama. Tretmani u njima su pouzdana metoda za podizanje nivoa dotoka kiseonika do svih tkiva i organa. Kako izgledaju i koje sve blagodeti mogu da donesu našem organizmu saznali smo od sjajne ekipe koja čini medicinski tim „Medisimo Clinic“.

Promo

 

Koristi od hiperbarične komore

Nije lako nabrojati ih, ali evo nekolicine: poboljšava se imuni sistem, pospešuje oporavak organizma posle bolesti, ali i nakon fizičkih i psihičkih napora, skraćuje se vreme oporavka posle infekcije od kovida 19, oporavlja se organizam posle sportskih takmičenja i napornih treninga, poboljšava se koncenatracija i reguliše spavanje, stanje kože se znatno unapređuje, zaustavlja se prekomerno opadanje kose, ubrzava se zarastanje rana, preventivno se deluje na komplikacije izazvane šećernom bolešću, kao i pojavu velikog broja bolesti, poboljšava se cirkulacija krvi, kao i potencija... Najkraće rečeno, unapređuje se stanje kompletnog organizma, a uz sve ove blagodeti, prilikom svakog tretmana izgubi se 400 do 600 kalorija.

Posebno treba pomenuti koliko hiperbarična komora može da ubrza oporavak pacijenata koji su preboleli kovid. Bezbroj puta se govorilo o brojnim smetnjama koje se dugo osećaju, a na ovaj način znatno se ubrzava njihovo prevazilaženje. Uz to, još jednom moramo da pomenemo zagađenost vazduha, koja pogađa baš svakoga od nas, a kiseonik iz hiperbarične komore u velikoj meri može da neutrališe njegovo dejstvo. Hiperbarična medicina već dugo ima značajno mesto u lečenju astme, uključujući oblike koji su zahtevali često korišćenje pumpice.

Kako tretman izgleda

Posle konsultacija sa lekarima legne se u komoru, u kojoj se ostaje narednih sedamdeset minuta. Kad se to ima u vidu, možda bi svemu što nam pruža hiperbarična komora trebalo dodati i više od jednog sata provedenog u potpunom miru, daleko od buke i sve žešćeg tempa. Od provog do poslednjeg trenutka nalazimo se pod nadzorom lekara iz „Medisimo” tima.

Tretman se odvija u sledeće tri faze:

  • Kompresija traje deset minuta. Za to vreme u komori se podiže pritisak, a mi u ušima imamo osećaj sličan onome koji se javlja prilikom uzletanja aviona.
  • Izopresija traje ceo sat. To je faza samog tretmana kiseonikom, a mi se osećamo opušteno i mirno dišemo. Nije malo onih koje taj mir uspava.
  • Sledi dekompresija, odnosno snižavanje pritiska u komori.
  • Promo

     

    Za koga nije tretman u hiperbaričnoj komori

    Kontraindikacije su: klaustrofobija, epilepsija, polipi u nosu, disfunkcija Eustahijeve tube, trudnoća, ugrađen pejsmejker…

    Ako volite brojeve

    ▪ Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potroši 368 litara kiseonika.

    ▪ Pritisak u samoj komori je 1.3At, protok kiseonika koji se udiše je 4 do 5 litara u minutu, a čistoća kiseonika 92 do 96%.

    ▪ Terapijsko dejstvo kiseonika „otkriveno je“ još 1750 (da, dobro ste pročitali), a pre 58 godina moglo se čuti da primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiju.

    „Medisimo“, Senjačka 21, Beograd, 063 / 394 – 076, @medisimo.clinic

    Komentari (0)

    Loading
    hellomagazin.rs hellomagazin