Dr Marko Kozomara: Stomatolog koji donosi inovacije

Dr Marko Kozomara: Stomatolog koji donosi inovacije

Autor: | 10/08/2021

0

U svoju profesiju zaljubio se još kao dečak, igrajući se u očevoj ordinaciji. Danas je naš najpoznatiji stomatolog, vrhunski stručnjak i, kažu, pravi čarobnjak.

Dok su se drugi trogodišnjaci igrali automobilčićima, dr Marko Kozomara igrao se u ordinaciji svog oca, uglednog stomatologa. Dok je većina četrnaestogodišnjaka tek ponekad razmišljala kojim bi poslom volela da se bavi, on je već imao pacijenta. Zvuči kao šala, ali doktor Kozomara imao je samo 14 godina kada je prvi put uklonio kamenac sa zuba porodičnog prijatelja. Na studijama, kada je došlo vreme da budući stomatolozi prvi put uzmu instrumente u ruke, već je imao rutinu. Pre šest godina se osamostalio i posle niza godina rada u porodičnoj ordinaciji, u kojoj je bukvalno odrastao, postao je vlasnik svoje. Njegovi pacijenti, među kojima je mnogo poznatih ličnosti, odavno prijateljima govore „moraš da odeš kod njega, sjajan je“ ili „on je pravi čarobnjak i veliki stručnjak“. Svog neobičog detinjstva seća se sa osmehom, a na pitanje šta je najdragocenije što je naučio od oca, odgovara:

Promo

 

‒ S obzirom na to da sam već od treće godine svakodnevno provodio vreme u ordinaciji rano sam razvio ogomnu ljubav prema stomatologiji. Kada sa distance pogledam svoje odrastanje, shvatam da je sve što sam naučio podjednako važno, jer je stomatologija zanimanje u kome je potrebno da, kroz rad i stalno učenje, idete stepenicu po stepenicu, a ja sam mnoge prešao pre samih studija.

Promo

 

Dešava li se da „obični“ ljudi pomisle da ste „doktor za poznate“ jer vaš „Instagram“ profil otkriva da su među pacijentima i zvezde sa javne scene?

‒ Istina je da su oni moji klijenti i da često na društvenim mrežama podele fotografiju sa mnom ili napišu svoje utiske iz moje ordinacije. Zbog toga se stiče utisak o kome govorite, ali činjenica je da brinem o zubima mnogih, kako vi kažete, običnih ljudi. Oni najbolje znaju da sam „doktor za sve ljude“ i da mi je svaki klijent podjednako važan. Bez obzira na to što je 21. vek vreme marketinga, i dalje verujem da nema bolje reklame od preporuke zadovoljnog pacijenta.

Promo

 

Kada se ukuca vaše ime, „Google“ izbacuje niz stranica o „Lumineers“ fasetama. O čemu je, zapravo, reč?

– To su fasete koje se postavljaju bez prethodnog brušenja zuba. Za njih sam se zainteresovao još pre deset godina, a sve informacije koje sam u međuvremenu dobijao uveravale su me da je reč o nečem fantastičnom. Međutim, dugo kod nas nije bilo moguće napraviti tako tanke fasete, a ja sam želeo da radim baš njih, jer njihovo postavljanje ne traži da se zubi prethodno bruse, pa samim tim nema ni bola, ni anestezije. U to vreme su se kao fasete radili viniri, ali budući da su dosta deblji, gotovo uvek iziskuju brušenje zuba. Kažem gotovo uvek jer je bilo situacija u kojima se ono moglo izbeći. Danas vidim da se i dalje viniri stavljaju na nebrušene zube, što zapravo ne bi trebalo raditi.

Za razliku od vinira, čija je debljina 0,8 mm, „Lumineers“ fasete su – ne možemo reći debele, već tanke – samo 0,1 mm. Možda ste sada pomislili da to i nije neka razlika, ali tih 0,7 mm je revolucionarni pomak u tehnologiji i, verujte, čini čuda.

Promo

 

Kada su „Lumineers“ fasete stigle u Srbiju?

‒ Kod nas se „Lumineers“ fasete sa zaštićenim brend imenom i logom rade skoro dve godine. Pacijenti bi trebalo da biraju isključivo njih jer taj znak garantuje veoma visok nivo izrade i usluge, a uz „Lumineers passport“ obezbeđena je i doživotna garancija.

Znači li to da, kad ih jednom stavimo, više ne moramo da mislimo o zubima?

‒ One zaista mogu da traju doživotno, ali preporuka je, pa i obaveza, da se zamene posle deset godina, jer treba uraditi kontrolu prirodnih zuba koje fasete pokrivaju.

„Lumineers“ je, na neki način, vaš zaštitni znak. Koje su još procedure vaši favoriti?

‒ Koliko god da mi je drago zbog toga, to ne umanjuje moje interesovanje za ostale stomatološke procedure. Najviše me privlače teški i komplikovani slučajevi koji zahtevaju primenu više različitih grana stomatologije, jer upravo tu mogu da upotrebim svoje kompletno znanje i iskustvo. Izdvajam „Zygoma“ implante, koje radim u saradnji sa profesorom dr Živoradom Nikolićem, našim vrsnim stručnjakom u oblasti maksilofacijalne hirurgije, koji jedini u Srbiji ugrađuje ove implantate.

Da li je moguće da nijedna četkica za zube koju možemo da kupimo nije dovoljno dobra za vas, pa ste napravili svoju?

‒ Ne bih rekao da nijedna nije dovoljno dobra, tim pre što svaka četkica može da bude i dobra i loša, u zavisnosti od toga da li se pravilno koristi. Četkica „Dr Kozomara“ ima supersoft vlakna aktivnog uglja, pa njom sigurno nećemo povrediti desni i zube, a pravilnom tehnikom pranja potpuno ćemo ih očistiti. Izrađena je od bambusovog drveta, a zapakovana u kutiju od recikliranog materijala.

Promo

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti