Kako nam zaslađivači pomažu u održavanju željene telesne mase?

Svako od nas bi trebalo da zna šta je najveća pretnja njegovoj liniji. Bilo da su to slane ili slatke namirnice, ključ održavanja težine je u umerenosti. Ipak, kako je nekada to lakše reći nego ne pojesti, omiljeni ukusi često prete da postanu opasni po liniju. Srećom, tu su niskokalorijski i zaslađivači bez kalorija da priskoče u pomoć, odbrane nas od viška kilograma  i omoguće da i dalje uživamo u onome što nas čini srećnim.

Zaslađivači imaju važnu ulogu u održavanju telesne mase

Jedna od najčešćih zabluda koja vlada u svetu nutricionizma jeste konfuzija oko niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija. Osim urbanih legendi kruže i netačne informacije da zaslađivači zapravo čine više štete nego šećeri i nemaju nikave veze sa mršavljenjem. Netačno!

Ne utiču na stvaranje karijesa na zubima
Ne utiču na nivo glukoze u krvi niti izazivaju insulinsku reakciju
Bezbedni su za upotrebu što dokazuju stotine studija

Mnoga klinička ispitivanja su pokazala da zamena običnih zaslađivača, takozvanim veštačkim dovodi ne samo do održavanja težine već i skromnog gubitka kilograma. Zaslađivači su korisno sredstvo u kontroli težine, a to potvrđuje i nutrucionista dr Pilar Riobo, autorka studije objavljene u magazinu “Nutrition Hospitalaria“ – “Hrana i napici u kojima je šećer zamenjen ovakvom vrstom zaslađivača mogu da pomognu kod održavanja zdrave telesne težine pod uslovom da konzumenti imaju zdrav životni stil, da se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti i da ne konzumiraju dodatne kalorije koje nadoknađuju one kojih nema u zaslađivačima“

Saveznici u mršavljenju

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da je smanjenje težine bilo veće u grupi koja je konzumirala napitke koji sadrže niskokalorijske i zaslađivače bez kalorija. Osim toga, učesnici su rekli da im se smanjio i osećaj gladi koji izaziva anksioznost.

Tri najzastupljenija zaslađivača i njihova primena

Imajte na umu da je većina niskokaloričnih i nekaloričnih zaslađivača nekoliko stotina puta slađa i od kristal šećera. Dakle, mala količina menja ogromnu dozu šećera i kalorija!

Recepti

Torta bez trunke šećera

Stevija je savršeni zaslađivač za torte, kolače i koktele, ali i osvežavajuće napitke bez šećera. Međutim, zbog njene slatkoće morate biti oprezni i stavljati je u mnogo manjim količinama nego šećer – jedna kafena kašičica tečnog ekstrakta jednaka je šoljici šećera. Verovali ili ne, 200 grama šećera koliko stane u šoljicu iznosi 774 kalorije!

Gazirani napitak bez kalorija

Aspartam je oko 200 puta slađi od šećera, a koristi se kao njegova zamena u niskokaloričnoj hrani i napicima. Potpuno je bezbedan u količinama u kojima ga ljudi svakodnevno konzumiraju. On je tako i glavni sajstojak Coca Cole Zero, koja je dobar izbor među ljubiteljima slatkih pića na dijeti budući da sadrži samo 0,2 kalorija.

Mafini sa dvostruko manje kalorija

Sukraloza je skoro 1.000 puta slađa od šećera, a ne ostavlja neprijatan ukus u ustima, nema kalorije i ne utiče na nastanak karijesa. Zadržava svoju strukturu i tokom pečenja u rerni, posebno kada spremate vaš omiljeni kolač, kao što je mafin. Na primer, u jednom mafinu koji inače ima 377 kalorija šećer zamenite suklarozom i trostruko ste smanjili kalorijsku vrednost kolača!

 

Hellomagazin.rsPromo

Više o temama: