Mirka Vasiljević: Stav i stil

Jedna od najpopularnijih glumica mlađe generacije Mirka Vasiljević zahvaljujući harizmi i nespornoj lepoti stekla je simpatije publike već sa četrnaest godina kada je u filmu “Mi nismo anđeli 2” dočarala lik glavne junakinje Sofije, a kasnije je imala i zapažene uloge u serijama “Ljubav, navika, panija”, “Pare ili život”, “Miris kiše na Balkanu” i mnogim drugim. Zahvaljujući uticaju majke i tetke, odmalena je volela da se oblači ženstveno, a svoj stil je prilagodila ličnom ukusu i temperamentu. Poslednjih meseci, Vasiljevićeva je napravila malu pauzu u poslu zbog rođenja sina Andreja koga je dobila u nevenčanom braku sa fudbalerom Vujadinom Savićem, ali se pre nekoliko sedmica ponovo vratila na pozorišnu scenu, pa je publika u teatru “Boško Buha” može gledati u predstavi “Aladinova čarobna lampa”.

Imate li neki omiljeni kostim iz predstave, filma ili serije u kojoj ste igrali?
Do sada sam uvek imala sreću da sarađujem sa pravim profesionalcima tako da sam imala stručni tim iza sebe. Zajedničkim snagama sa ljudima koji su iza scene gradila sam sve likove i učestvovala u dogovorima oko toga kako bi trebalo da izgledam na sceni. Tokom rada mnogo puta sam bila u savremenim kostimima i tu je bilo dosta zanimljivih odevnih kombinacija koje bih i privatno rado nosila, a radila sam i epohu. Što se tiče tih kostima, mnogo su mi drage sve stvari koje sam nosila u seriji “Miris kiše na Balkanu” u kojoj se radnja dešava u periodu između Prvog i Drugoh svetskog rata, a volim i kostim koji nosim u predstavi “Aladinova čarobna lampa” gde igram princezu koja je druge vere.

U kakvoj garderobi se osećate najprijatnije?
Još dok sam bila mala, zahvaljujući pre svega mojoj mami i tetki, oblačila sam se kao devojčica, pa sam i do danas zadržala ženstveni stil odevanja. Zato mi nikad nije teško da budem na visokim potpeticama, a svoj stil bih opisala kao sportsku eleganciju. Biram garderobu koja mi je udobna i u kojoj se lepo osećam, najvažnije mi je da uvek budem odevena u skladu sa prilikom za koju se spremam.

Koliko su vaše majka i  tetka uticale na izgradnju vašeg stila odevanja?
Od samog rođenja njih dve su uvek u mom timu i uz mene su u svim lepim i teškim trenucima, one su mi najveća podrška i oslonac. Naravno, kada sam bila jako mala one su odlučivale šta ću nositi, a pošto sam rođena devedesete godine kada je u našoj zemlji bila kriza i mnoge stvari nisu mogle da se kupe, moja tetka koja šije i kreira često mi je sama pravila kaputiće, kape ili haljinice. Njih dve su najviše uticale na moj način odevanja, a kasnije sam sama pronalazila ono što mi najviše odgovara. Ipak, smatram da su njih dve svojim načinom života uticale na to da ja danas volim da se sredim i da lepo izgledam,  prvenstveno zbog sebe.
U poslednje vreme ste često u inostranstvu, pre svega ste bili u Francuskoj i Nemačkoj, koliko se stil tamošnjih žena  razlikuje od načina oblačenja ovdašnjih žena?
Uvek kada otputujem u inostranstvo mogu da prepoznam žene koje dolaze sa naših prostora, pre svega po načinu oblačenja i specifičnoj lepoti. U svakoj zemlji stil se razlikuje, ali smatram da naše žene izgledaju veoma lepo i doterano, i pored toga što im zbog krize možda to nije uvek jednostavno. 

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Miša Obradović

Više o temama: