Vesna Dedić: Nisam devojčica i ne treba mi rame za plakanje, niti ja želim nekome da budem uteha

Ako uzmemo u obzir vašu izjavu “pišem i po dvadeset sati dnevno”, šta stane u preostala četiri?

– Razgovor sa ćerkom i malo sna. Naravno da ne pišem po dvadeset sati dnevno cele godine, već samo u finišu. Ostalih dana pišem od ranog jutra do deset, a onda obavljam obaveze oko “Balkanske” i ostalih projekata na kojima radim. Živim po rokovniku, bukvalno su mi obaveze i izlasci, putovanja i kafe sa drugaricama isplanirani po tri meseca unapred. Samo Lenka ima pravo da menja rokovnik.

Da li se u vašem životu pojavio muškarac zbog koga vam se, i pri samoj pomisli na njega, na licu pojavi osmeh, a srce zatreperi?

– Znate da ni sa dvadeset godina nisam pričala o svojim ljubavima. Sve što sam naučila o muškarcima zbog kojih sam imala osmeh na licu i koji su mi taj osmeh skidali stavila sam u svoje romane, u neke rečenice koje izgovaraju moje junakinje. Jedina kojoj podnosim detaljan raport o svom emotivnom životu je Lenka.

Jeste li se saživeli sa emotivnom slobodom do te mere da biste je teško menjali za zajednicu ili biste bili spremni na novi bračni pokušaj?

– Volim svoju slobodu, ali verujem da će se u mom životu pojaviti muškarac koji će umeti sa mnom da deli radost. Nisam devojčica i ne treba mi rame za plakanje. Iskreno, ne želim ni ja da bilo kome budem uteha. Volela bih da živim sa nekim ko neće strepeti da ću ga ostaviti i ko se neće plašiti moje slobode.

Kakvi su televizijski planovi? Hoće li se nastaviti emitovanje “Balkanske ulice”, za koju se proletos šuškalo da će biti ugašena?

– Zvanično ne znam ništa. Pišem mejlove i iznosim ideje za narednu sezonu, pripremila sam odličan koncept za obeležavanje 18. rođendana emisije, gotovo je i rešenje za novu scenografiju. Zamolila sam da mi posle četiri godine dozvole da traje sat vremena, kao nekada, a ne pola sata. Ali, odgovora nema. Kafka odavno živi u “RTS-u“ i ja sam valjda već četiri godine u “procesu”.

Laska li vam što se vaše ime prvo pojavi na internet pretraživaču kada se ukuca Vesna, ispred Trivalić ili Zmijanac?

– Nisam to znala. Laska mi, svakako, ali da sa sam ja internet pretraživač, nikada sebe ne bih stavila ispred Vesne Trivalić ili Vesne Zmijanac. Možda sam u poslednjih nekoliko godina više od njih radila, ali sigurno nisam zanimljivija, niti je moje stvaralaštvo vrednije.

Eva ČubrovićLuka Šarac, ATA Images

Više o temama: