Senidah: Moja najtužnija pesma o kojoj ne želim da pričam

Kada je prošle godine u ovo vreme objavila singl “Slađana”, preko noći je postala prava muzička senzacija. Senida Hajdarpašić, poznatija pod umetničkim imenom Senidah, milione korisnika „Jutjuba“ “zarazila” je potpuno novim zvukom i svi su se pitali ko je ta devojka moćnog glasa i originalnog imidža.

Iako je poreklom iz Crne Gore, tridesettrogodišnja pevačica rođena je i odrasla u Ljubljani. Muzičku karijeru počela je pre skoro deset godina u bendu “Muff”, sa kojim i dalje sarađuje. U solo vode je, kaže, uplovila neplanirano, željna eksperimentisanja, što je, ispostavilo se, bio pravi potez. Regionalnu popularnost, koju joj je doneo već prvi singl, potvrdila je sa još nekoliko hit-pesama, među kojima je i duet sa reperom Slobodanom Veljkovićem Cobijem za film “Južni vetar”. Uoči nedavne promocije albuma “Bez tebe” u Beogradu sastali smo se sa Senidom i pokušali da otkrijemo koliko je “Slađana” promenila njen život i da li joj na emotivnom planu ide jednako dobro kao na profesionalnom.

Jeste li se nadali da će vaša muzika podići toliku prašinu?

– Nisam ni pomišljala da ovako nešto može da se desi. Pogotovo ne za ovako kratak period. Svesna sam da umem da radim posao u kojem sam sa kolegama iz benda „Muff” skoro deset godina, ali nikada nismo imali neke velike snove. Uvek je izgledalo da ima prostora za bolje i više, da nije dovoljno dobro. I kada sam snimila “Slađanu”, nisam rekla: “To je to, uspela sam”. Na kraju se pokazalo da je ispalo jako dobro i srećna sam zbog toga.

Da li ste još deo slovenačkog benda sa kojim ste osvajali i “MTV” nagrade?

– Da, naravno. Baš odmorim dušu kada sviramo zajedno.

Pre godinu dana scenu ste uzdrmali novim zvukom i “Slađanom” koju ste snimili na srpskom. Jeste li se dvoumili oko tog poteza?

– Želela sam da vidim kako zvuči pesma kada je pevam na drugom jeziku. Isto sam uradila i na engleskom, sa pesmom “Ride”, koja je snimljena još ranije, u Americi. I tada sam samo htela da probamo nešto novo. Sigurno će se naći još neki jezik na kom ću pevati. Uvek sve radim spontano. Zato je i autentično. Nikada ne kalkulišem, u mom slučaju se nešto samo desi ili se ne desi. Ako prođe – prođe, a ako ne, idem dalje kao da se ništa nije dogodilo. Ne želim da stojim u mestu i čekam da vidim šta će biti. Nemam vremena za čekanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Senidah (@senida_h) on

U koji žanr može da se svrsta vaša muzika?

– Mislim da je najbliže R’n’B muzici.

Ne delujete kao osoba koja želi da bude deo estrade.

– Ja i ne znam šta znači reč “estrada”. Mi to u Sloveniji nemamo. (smeh) Ako to znači da si uvek tamo gde su novinari, da želiš da sve više budeš deo te priče, onda nisam deo estrade, jer bih ja želela da je toga što manje. Najviše volim kada sam na sceni, sa svojim ljudima i kod kuće. Intervjue i komunikaciju sa medijima pokušavam da izbegnem. Bliski ljudi znaju moju priču, ostalima o svemu govorim kroz muziku.

Istovremeno odajete utisak čvrste i krhke žene. Kakav je zapravo vaš karakter?

– Umem da budem veoma lenja, ali kada nešto moram da radim, onda to učinim kako treba. Štaviše, tada sam “control freak”, sve mora da bude kako ja kažem. (smeh) Uporna sam, prijatna i nikome ne želim zlo. I naivna sam. Polazim od sebe i verujem da, ako ja ne lažem tebe, ni ti nemaš razloga da slažeš mene. Međutim, svakog dana shvatam da nije uvek tako.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani…

Deana ĐukićMirko Tabašević

Više o temama: