Jugoslava Drašković: Ne želim da prebolim gubitak supruga

Jugoslava Drašković, koju je proslavila uloge Đine Golubović u “Srećnim ljudima”, reprizu serije doživljava emotivnije nego ikad. Radeći na ovom projektu upoznala je i zavolela ekonomistu Zorana Cvetanovića. U braku su proveli dve i po decenije i isto toliko radili u zajedničkoj firmi “Art Vista” koja se bavi produkcijom i distribucijom filmova. Njen suprug preminuo je početkom jula u 61. godini. U prvoj ispovesti posle velikog gubitka, ekskluzivno za “Hello!”, glumica se priseća dana ispunjenih velikom ljubavlju, ali i Zoranovom strašću, vizijama i snovima, koji bi vrlo brzo postajali i njeni.

– Imao je energiju uragana, poput tornanda nas je uvlačio u svoju priču i katapultirao do velikih dostignuća. Stalno podvlačimo crte i sabiramo šta smo uradili, pitamo se koji je naš zadatak na planeti, a ja sam, tek kad je Zoran otišao, shvatila da je moj bio da zajedno koračamo kroz život. Da mu pružim svu moguću podršku, budem mu saborac, partner i pomognem da ostvari snove.

U vreme najveće slave, 1995, ostala je u drugom stanju. Udala se, daleko od reflektora, naredne godine rodila je Mašu i na iznenađenje svih povukla se sa scene jer je sa Zoranom počela da radi u njihovoj firmi. Pre toga on je bio zaposlen u “Jugoslavija filmu”, promovisao je i prodavao ovdašnja ostvarenja svetu.

– Od podizanja srpskog filma na zasluženi pijedestal nije odustao ni kad su mu dijagnostifikovali kancer pluća. Na pregled je otišao zbog upornog kašlja, ubeđen da je reč o bronhitisu, ali ni kad su mu rekli o čemu se radi nije hteo da uspori, već je dodao gas. Tih godinu i po, koliko je sve trajalo, radila sam bez stajanja, gurala napred njega, sebe, druge. Verovala sam da ćemo sve pregrmeti. Zoran je pokušavao da me pripremi, doktori takođe, govorili su mi da baš nisam svesna sitacije. Uzvraćala sam da ima nade sve dok čovek diše, nisam htela da mislim drugačije. Poslednjih dana kad nas je Zoran pitao kako ćete vi posle, odgovarala sam: “Šta kako ćemo? Moraćemo.”

Foto: Privatna arhiva

Vest o odlasku dobrog duha domaće kinematografije potresla je njegovu porodicu, prijatelje i struku, jer su mnogi, zahvaljujući njegovom projektu “Mobil 3D”, u aktuelnim hitovima “sedme umetnosti“ mogli da uživaju i u najudaljenijim srpskim selima.

– Deset mobilnih ekipa čine po dva kinooperatera i oprema: 3D projektor, platno, naočare, ozvučenje. Jedini uslov je da u mestu postoji sala sa stolicama. Filmove smo prikazivali u više od 140 gradova u Srbiji i zato naša ostvarenja imaju veću gledanost nego ranije. Jednostavno, publici smo dovezli bioskop na noge i omogućili smo joj da odgleda najnovije svetske 3D filmove, kao i domaće hitove.

Zorica ZarićLuka Šarac

Više o temama: