Počela poslednja sezona „Krune“: Seriju proganja Dajanin bizarni duh, kažu kritičari

Počela poslednja sezona „Krune“: Seriju proganja Dajanin bizarni duh, kažu kritičari

Autor: | 18/11/2023

0

Šesta sezona serije „Kruna“ na udaru kritike

Malo koji televizijski projekat je proteklih godina izazvao toliko kontroverzi kao britanska „Kruna“. Poslednja, šesta sezona serije stigla je na „Netfliks“, tačnije njen prvi deo, a kritičari su jedva dočekali da daju svoje mišljenje.

Phillip Faraone/Guliver Getty Images

 

Prve četiri epizode naišle su na različite komentare. „Guardian“ je dramatičnom finalu priče dao jedva prelaznu ocenu, odnosno jednu zvezdicu. „Ova serija opsednuta Dajanom je definicija lošeg scenarija“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Pročitajte: Premijera poslednje sezone serije Kruna - Princeza Dajana na crvenom tepihu sa Vilijamom i Harijem

S druge strane, glumačka ekipa je pobrala komplimente jer je „brilijantna“. Naročito Elizabet Debicki koja je ponovila ulogu Lejdi Di. Što se tiče Dominika Vesta, televizijskog princa Čarlsa, priča je ista - i dalje mnogi smatraju da je pogrešan izbor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

 

Šesta sezona serije „Kruna“ počinje filmski. U prvim scenama prve epizode vidimo čoveka koji u kasnim večernjim satima izlazi na ulicu da prošeta psa. Čim se u kadru ukazala Ajfelova kula, bilo je jasno šta će uslediti.

Crna limuzina juri u podvožnjak kod mosta Alma, prati je nekoliko automobila i motocikala, a onda se iz tunela prolomi jeziv zvuk sudara. Čovek za psom poziva pomoć...

Monica Schipper/Guliver Getty Images

 

I to je, otprilike, sve što je prikazano u vezi sa tragičnim događajem u Parizu 31. avgusta 1997. godine. Autori serije potom nas vraćaju dva meseca unazad, u poslednje dane nesrećne princeze koje je provela sa Dodijem al Fajedom na Francuskoj rivijeri. Videćemo i Čarlsa, koji više ne krije Kamilu od javnosti.

Pročitajte: Držao sam je za ruku, bila je svesna - Ovo su bile poslednje reči princeze Dajane

Dajanini razgovori sa Dodijem takođe su intrigantna tema: puko nagađanje, jer niko ne može da zna o čemu su njih dvoje pričali dok su bili zajedno. Važna stavka je i njen, kako su ga nazvali, „bizarni duh koji proganja celu sezonu“, inače primetno emotivniju od prethodnih.

 

 

Ni romansa između princeze i Al Fajeda nije razjašnjena – da li je bila burna i strasna, ili se bazirala na utešnom prijateljstvu. U „Tajmsu“ misle da je tvorcima serije ponestalo inspiracije i da su igrali na kartu emocija i planetarne ljubavi prema Dajani.

No, francuski kritičari imaju drugačije mišljenje o njenom „duhu“, smatrajući da zapravo predstavlja svetlost i borbu protiv tame. Takođe, podsećaju da je „Kruna“ prepuna umetničkih sloboda i različitih interpretacija, iako je zasnovana na događajima koji su se stvarno odigrali.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin