Legenda stripa Sten Li preminuo u 96. godini, nema više tvorca Spajdermena, Ajronmena, Hulka…

Sten Li, tvorac Spajdermena, Iks-ljudi, Ajronmena, Tora, Crnog pantera i drugih kultnih stripskih priča i likova, preminuo je u 96. godini.

Legendarni pisac i urednik „Marvel komiksa”, koga su sopstene često nesavršene kreacije učinile nekom vrstom superheroja za sve ljubitelje stripske umetnosti, preminuo je u ranim jutarnjim časovima u medicinskom centru „Čedar-Sinaj” u Los Anđelesu, preneo je Holivud reporter.

Li je počeo sa stvaranjem izmišljenih likova 1939. godine i zajedno sa Džekom Kirbijem i Stivom Ditkoom u svojoj karijeri osmislio Crnog pantera, Spajdermena, Iks-ljude, Tora, Ajronmena, Fantastičnu četvorku, Derdevila, Entmena i brojne druge likove.

 

Iako je u zajednici ljubitelja stripova oduvek bio veliko ime, široj javnosti postao je poznat kada je 2009. godine kompanija „Dizni” kupila „Marvel entertejnment” za četiri milijarde dolara.

Od tada, najspešniji superherojski filmovi u istoriji, predvođeni ovogodišnjim Osvetnici: Rat beskraja koji je zaradio više od dve milijarde dolara, bili su o likovima iz Marvelovog univerzuma, odnosno onima kojima je Li udahnuo život.

„Nekada sam mislio da moj rad nije mnogo važan. Drugi ljudi su gradili mostove i vršili medicinska istraživanja, a ja sam pisao priče o izmišljenim likovima koji su pravili izuzetne i lude podvige i nosili kostime. Ipak, vremenom sam shvatio da zabavu ne treba olako odbacivati”, rekao je Li, u intervjuu za Čikago tribjun 2014. godine.

hellomagazin.rsHollywoodreporter/RTSGuliver/Getty

Više o temama: