Katrin Denev: Izvinjavam se jedino žrtvama seksualnih napada

Francuska glumica Katrin Denev, potpisnica teksta o “slobodi ‘udvaranja'” koje je izazvalo žestoku polemiku u Francuskoj kao i u svetu, rekla je da preuzima odgovornost za taj tekst istovremeno se izvinjavajući “jedino” žrtvama seksualnog uznemiravanja.

– Pozdravljam bratski sve žrtve groznih dela koje su mogle da se osećaju napadnutima tim pismom objavljenim u Mondu, njima i samo njima, se izvinjavam – piše glumica u pismu koje je objavio dnevnik Liberasion na Internet stranici.

Pismo objavljeno u utorak u Mondu brani “slobodu ‘udvaranja'” muškaraca, smatrajući je “neophodnom za seksualnu slobodu”, suprotno pokretu rođenom iz afere Vajnstin. Iako je tekst potpisalo oko stotinu žena, kritike su prvenstveno upućene najslavnijoj među potpisnicama.

 

– Katrin Denev i ostale francuske žene pripovedaju svetu kako ih je prikrivena mržnja prema ženama lobotomizirala do tačke s koje nema povratka – kazala je glumica Azija Arđento koja je optužila američkog producenta Harvija Vajnstina za silovanje.

– Zaista sam potpisala peticiju. Da, volim slobodu. Ne volim tu karakteristiku našeg doba u kojem svako misli da ima pravo da sudi i osuđuje – objašnjava Katrin Denev koja je o tome govorila prvi put posle objavljivanja pisma.

Pre tog pamfleta, glumica je već na sebe navukla bes feministkinja podržavši Romana Polanskog, optuženog za silovanje.

U Francuskoj su pamflet kritikovale feminističke aktivistkinje i politički funkcioneri.

Mond je takođe opravdao proteklog vikenda objavljivanje pamfleta u ime “odbrane pluralizma ideja”.

hellomagazin.rsguliver/getty

Više o temama: