Ikona mode danas slavi 45. rođendan: Kejt Mos je sa samo 14 godina kročila na put slave

Ona je jedna i jedina, jedinstvena Kejt, ikona mode i miljenica dizajnera, žena koja je imala niz skandala, uspona i padova, ali i dalje je u fokusu svetske mode. Njena komunikacija s kamerom je specifična, autentična, reklo bi se da je obožava, a tu je i taj fenomenalan talent za transformaciju!

Iako su na Kejt tragovi vremena itekako očiti, zahvaljujući lifestyle-u začinjenom žurkama, i dalje snima kampanje. Pošto se nije krila, njen buran život je oduvek bio mamac za medije. Ima iza sebe i par propalih brakova (a među njenim bivšim momcima je i Džoni Dep!), a sada je u vezi s mladim grofom kojeg poznaje već godinama.

30-godišnji Nikolaj von Bizmark njena je ljubav od 2015., dok iz prvog braka (s Džefersonom Hakom, urednikom i osnivačem slavnog magazina Dazed & Confused) ima ćerku Lajlu Grejs Mos Hak. Lila je takođe krenula s manekenskom karijerom (jer sada mama Kejt ima sopstvenu agenciju), a prva kampanja je ona za Marc Jacobs Beauty liniju.

 

Bila je novo lice na modnoj sceni, drugačija od drugih

Jedna od njenih prijateljica je i dizajnerka Stela Makartni, u čijoj se kampanji za proleće 2019. Kejt pojavljuje uz Kaju Gerber, kći Sindi Kraford. Zanimljiva je to veza – krajem osamdesetih, kad je mladu Kejt otkrila skautica Sara Duks, na aerodromu u Njujorku, Britanka je bila čisti kontrast modelima, stilu i vizijama kao što su bile Kajina mama Sindi i njene koleginice Linda, Kristi, Naomi… supermodeli od kojih su neke aktivne i danas.

Kejt je u ono vreme, nenamerno i na jako opušten, gotovo slučajan način, uvela novi stil heroin chic.

 

– Nikad se nisam upoređivala sa supermodelima, nemam tu visinu, nemam tu lepotu, to ne bi imalo smisla. Bila sam svesna da su me angažovali upravo zbog toga što sam drugačija – izjavila je Kejt za Harper’s Bazaar.

Vladavina tih super-lepotica, izuzetnih i posebnih od glave do pete, bila je toliko snažna da su dizajneri poželeli nešto drugačije, sveže, prirodno – u tom trenutku stiže Kejt Mos. Fotografkinja Korin Dej, još jedna legenda, snimila je na samom početku njene karijere crno-bele fotografije za britanski magazin The Face. Ostalo je istorija.

 

Bila je to 14-godišnja Kejt bez šminke, prirodnog izgleda, mršava i bleda. I predstavljala je promenu. Ne samo u svetu manekenstva, već i mode. Svaka je dekada imala nešto novo, a u devedesetima su to bili grunge i minimalizam. Kejt je bila savršena ikona tih vizija. Istina, supermodeli su i dalje hodali moćno, ali sitna Britanka je otvorila novi put.

Jedan od onih kojme je bilo dosta tih super-lepotica i koji je želeo nešto drugačije, bio je slavni američki dizajner Kalvin Klajn. Poželeo je alternativu, neko novo lice. Kad je Kejt došla na kasting za novu kampanju, ponela je fotke koje je radio njen dečko, sada slavni fotograf Mario Sorenti.

hellomagazin.rs/m.g.24sataGuliver/Getty

Više o temama: