Jelena Veljača: Čak i ako nije brutalna riba, što bi rekli moji Beograđani, on se zabavlja s njom?!

Hrvatska glumica Jelena Veljača nije od onih koji će prećutati licemerje, uvrede, ružno ponašanje… Pa tako ni ovoga puta nije želela da ostane nema na osude javnosti upućene na adresu glumca Kijanu Rivsa, jer njegova devojka nije supercica, megariba… Ona je jedna sasvim obična žena, imenom Aleksandra Grant, koja je učinila da se Kijanu nakon decenija patnje, ponovo smeši.

Jelena Veljača je napisala kolumnu za Jutarnji.hr, kroz koju je objasnila da “brutalne ribe” nisu uvek ono što je obavezno i poželjno, pa makar se radilo o holivudskim zvezdama. Srce bira nešto sasvim drugo, ali to ne označava takvog muškarca kao “mučenika” ili pak “heroja”…

Kad je Kijanu Rives prošle nedelje prošetao crvenim tepihom sa svojom devojkom, svet je na trenutak umuknuo. (O, da je barem umuknuo zauvek!) Ali, nakon prvobitnog nemog šoka, usledio je talas – neverovatno bizarnih komentara, što o tome kako njegova devet godina mlađa devojka izgleda preružno/prestaro/preneugledno/preobično za njega, što o tome kako je njegov čin zabavljanja sa ženom koja ne boji kosu gotovo herojski.

Pop ikona koja ne spava s manekenkom za donje rublje?! Udelimo mu odličje nekog viteškog reda! Proglasimo ga plemićem – ali ne pre nego što ga pošaljemo na dubinsko psihološko posmatranje. Zašto to, naime, želi? Zašto nije iskoristio svoju zvezdanu poziciju – bolje? Možda je lud. A možda je ikona, vrišti internet. Možda je samo normalan muškarac, usudim se u jednom trenutku pomisliti – započela je Jelena svoju kolumnu, osvrnuvši se na to da je “očekivano” i realno potpuno drugačije i da su nametnuta pravila postavljena poodavno.

– Kijanu Rivs ima curu, i ona izgleda kao normalna osoba. Zašto nas to toliko uznemirava i uzbuđuje? Jasno mi je, od popkulturnih ikona očekuje se da budu veće od života, a od sveta da im na poslužavniku nudi ono što je običnim smrtnicima nedostupno – bila to tek rođena jagnjad na ražnju ili zabranjeni prstaci, kokain s dijamantima obloženim štapićima za ušmrkavanje, žene koje izgledaju kao junakinje erotskih stripova. Ali ti vlažni snovi koje smo navikli u stvarnosti zaista da gledamo em na crvenim tepisima em na Instagram fidovima obesna su stilizacija života, imitacija stvarnosti u koju ne veruju čak ni oni koji koračaju po tim istim tepisima. Najgore su u toj zajedničkoj fantazmagoriji ipak prošle žene (kao i obično).

Jelena je podvukla da ovakav Kijanuov iskorak iz “pravila” koje je stvorio “nadmoćni beli muškarac“, ga svrstava među “mučenike” baš zbog toga.

– Pa je tako frajer koji se zaljubio u izuzetno uspešnu (pa samim time, očito, i nadarenu) umetnicu maltene proglašen besmrtnim pravednikom među narodima, jer je toliko odvažan i beskompromisan da je s njom, iako bi mogao “bolje” i “lepše” i “atraktivnije”, ali on, poput pravog usamljenog jahača apokalipse, prkosi neverama i očekivanjima svih nas ostalih, koje će pokrstiti svojom velikodušnošću poput pravog pionira pravednosti. On ne diskriminiše.

hellomagazin.rsATA Images

Više o temama: