Poznati pod maskama

Poznati pod maskama

14/11/2011

0

Veseli praznik "Noć veštica", koji se do sada uglavnom proslavljao u zapadnim zemljama, sve više se obeležava i kod nas, te predstavlja jedan u nizu socijalnih fenomena i već se meri sa popularnošću katoličkog praznika „Svetog Valentina“ - „Dana zaljubljenih“. Izgleda da je obeležavanje „dečjeg karnevala“, kako ga stranci često nazivaju, budući da mu se najviše raduju mališani, uzelo maha kod poznatih Srba, posebno onih koji žive u inostranstvu.
Ovaj običaj, koji se danas uglavnom obeležava kostimiranim zabavama i pravljenjem lampi od bundeve, star je više od dve hiljade godina. Kelti su 1. novembar slavili kao Novu godinu, a festival se zvao „Samhain“. Izvodili su obrede pored lomače, često su nosili kostime načinjene od životinjskekože, kako bi na taj način zbunili duhove u koje su verovali, a maskama i bojenjem lica u crno želeli su da dočaraju mrtve pretke.
Hrišćani su u sedmom veku usvojili ovaj paganski praznik, ali su ga i promenili. Papa Bonifacije Četvrti proglasio je 1. novembar za „Dan svih svetih“. Praznik je nazvao „Veče pre Svih svetih“ - „Noć veštica“. Danas ga najradije slave deca, koja maskirana obilaze komšijske kuće gde dobijaju slatkiše, ali jednako ga vole i odrasli. Kao povod za dobru zabavu prihvatili su ga i mnoge naše poznate ličnosti koje žive u inostranstvu ili se tamo zateknu tog karnevalskog dana.

Bojana Barović i njen dečko Nikola Rokvić proslavili su praznik u Njujorku, kostimirani u vampire.
- Ceo grad je bio maskiran, što je bilo prelepo. Ljudi se za to veče pripremaju više od mesec dana. Nikola i ja smo maske kupili dan ranije. Hteli smo da budemo maskirani “u paru” i Nikola je odlučio da budemo vampiri. Ja sam se potrudila i oboje nas našminkala, a tokom večeri mi je smetala perika - kaže manekenka koja radi u Americi. Njena koleginica, koja takođe živi u Njujorku, top-model Đurđa Stojiljković sa prijateljima se kostimirala „grupno“ - bili su jedna od njujorških bandi.
- Moja „Halloween“ maska je „grupna“, jer je tema žurke održane u „Liberti“ pozorištu bila „Bande Njujorka“. Na zabavu sam došla sa našom uspešnom manekenkom Minom Cvetković, a tu je bila i njena sestra.

Voditeljka i manekenka Sandra Obradović odlučila je da ponese masku „noćne dame“.
- Zanimljivo je što tog dana i noći mogu da budem bilo šta. Slavila sam „Noć veštica“ kao dete, i sada, posle nekoliko godina pauze, opet se maskiram. Odlično sam se provela, a kostim sam sama napravila. Inače obožavam kostime - kaže senzualna plavuša koja se odlično provela na zabavi u Beogradu, dok se nekoliko poznatih ličnosti veselilo na „Heloween“ proslavi održanoj u novosadskom klubu „Muzej“: plivač Milorad Čavić, dizajner Mladen Milivojević Baron i televizijska voditeljka Ena Popov.
- Ne slavim taj praznik, osim što sam prošle godine deci delila slatkiše kad su dolazili na moja vratu, kao što je običaj. Ni sada nisam planirala proslavu, ali se dogodilo da sam otišla na ovaj događaj i za tri minuta sam se kostimirala u „disko-hipika“. Sviđa mi se što ovaj praznik poprima sve više simpatija u našoj zemlji jer je divan prizor videti u jednoj noći ljude koje svakodnevno srećete u nekom potpuno drugom izdanju i svi su veseli. Sledeće godine ću slaviti ovaj praznik, ali ću se temeljnije posvetiti prerušavanju - kaže Ena.
Iako mnogi ovaj običaj u Srbiji nazivaju pomodarstvom, i „prepisivanjem“ zapadnjačkih praznika, izgleda da je broj ljudi, kao i poznatih ličnosti koji uživaju u njemu, svake godine sve veći.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti