JELENA BAČIĆ-ALIMPIĆ: Od Hana do Kana!

JELENA BAČIĆ-ALIMPIĆ: Od Hana do Kana!

17/08/2010

0

Jedno od najpoznatijih televizijskih lica Jelena Bačić-Alimpić pokloniće se publici na pedesetom „Saboru trubača“ u Guči posle premijere dokumentarnog filma „Od Hana do Kana“. Voditeljka emisija „Balkan parti“ i „Petkom u dva“ zajedno sa kompozitorom Sašom Miloševićem Maretom autor je i koscenarista filma koji govori o životnom putu jednog od najboljih srpskih trubača svih vremena Bobana Markovića. Zbog završnih kadrova Jelena je nedavno boravila na Azurnoj obali. U Kanu, gradu koji je sinonim za luksuz, voditeljka je vreme provodila radeći i iz tih razloga turistički obilazak obale je ostavila za drugu priliku.
- Bila sam već na Azurnoj obali, ali tamo uvek imate nešto novo da vidite. Žao mi je što nismo uspeli da odemo do Monaka i Monte Karla. U Kanu smo proveli svega dva dana, koliko nam je bilo potrebno da snimimo kadrove. Moram da napomenem da je film sniman u visokoj HD produkciji i da će se posle „Sabora trubača“ u Guči takmičiti na raznim evropskim festivalima, a za konačnu montažu biće zadužen Andrija Zafranović, sin Lordana Zafranovića - priča Jelena.

Zajedno sa celom ekipom Jelena, jedno od zaštitnih lica televizije „Pink“, bila je smeštena na periferiji, jer su cene hotela u centru enormno visoke. Zbog nedostatka vremena, uvek nasmejana Jelena nije stigla da ode ni u šoping, pa je najdražima poklone kupila na aerodromu u Cirihu.
- Da smo kojim slučajem odabrali neki od hotela na Kroazeti, mogli bismo da uzmemo samo jednu sobu i da se menjamo na jedan sat. Ni u šoping nisam išla, ali sam, prolazeći pored brojnih butika, malo zavirila unutra i shvatila da su cene baš onakve kakve Kan zaslužuje. Inače, i put nam je bio naporan. Iz Beograda smo išli za Cirih pa odatle u Nicu. Na ciriškom aerodromu smo pet sati čekali avion tako da sam to vreme iskoristila da kćerki i sinu kupim po sat. Suprug mi je skroman pa je dobio nekoliko sitnica. Ništa veliko i značajno.

Iako na Azurnoj obali sve odiše luksuzom, na Jelenu su najjači utisak ostavile uske ulice, slične onima na hrvatskom i crnogorskom primorju. Snimajući u tom delu oduševile su je taverne i ljubazno osoblje koje na svakom koraku turiste poziva da baš kod njih predahnu.
- Tamo se oseća miris Mediterana. Galebovi nemilosrdnu sleću oko vas, a posebno su mi se dopale lepo popločane ulice, taverne sa stolovima preko kojih su crveni stolnjaci sa plehanim pikslama i vremešni gospodin koji šeta svirajući harmoniku, a pored njega je dama koja peva šansone Edit Pjaf. Zaista nestvarno. Na Kroazeti je sasvim druga priča. Totalna suprotnost onome što se može videti u tim malim ulicama. Devojčice na rolerima i u kratkom šortsevima, doterane gospođe od osamdeset godina sa pravim dijamantima i biserima, svi na povocu vode čivave i ostale sitne rase pasa. Luksuzne jahte su svuda oko vas, a videla sam i najskuplji automobil na svetu koji izgleda kao spejs šatl. Reč je o „bugati vejronu“, vrednom više od milion evra. Za volanom je bio mladić, pretpostavljam da je tamošnji tajkun - iznosi voditeljka svoje utiske.

Osim filma, koji je pored Kana sniman i u Vladičinom Hanu, Vranju, Užicu i okolini, u kojem, između ostalih, o srpskoj trubi govori i Emir Kusturica, Jelena se u poslednje vreme bavila i romanom koji će uskoro predstaviti čitaocima. Čim se vratila iz grada čuvenog po filmskom festivalu, poznata Novosađanka je završila knjigu koju je nazvala „Ringišpil“. S obzirom na to da je to priča o devojčici koja postaje primadona „Boljšog teatra“ u Moskvi, a odrasla je na slašu i ringišpil joj je u detinjstvu bio jedina igračka, sasvim je logično zašto Jelenin roman nosi upravo taj naziv.

- Nisam pisala o estradi. Knjiga nema dodirnih tačaka sa mojim zanimanjem. To je književni roman, radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka. Pisan je retrospektivno. Napisala sam ga iskreno i ima dosta biografskih podataka porodice mog pokojnog oca. Čim je pročitao sirov rukopis, tekstopisac i kompozitor Saša Milošević Mare rekao mi je da će napisati muziku za ovaj roman. Tako da će čitaoci zajedno sa knjigom dobiti i CD sa instrumentalnom muzikom. Jedna pesma je vokalna, zove se „Salaši“ i otpevao ju je Marinko Rokvić, čime mi je ukazao veliku čast - kaže na kraju Jelena, najavljujući gala promociju na nekom od novosadskih salaša sredinom septembra.

Sandra A. Rilak
Foto: Privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin