Venčanica Kejt Midlton izložena u Bakingemskoj palati

Dok većina mladih nakon velikog dana svoju venčanicu pažljivo umotava u papir i smešta u kutiju, vojvotkinja Kejt Midlton je odlučila da učini upravo suprotno, pa će haljinu koju je nosila na dan venčanja izložiti u Bakingemskoj palati. Svi oni kojima se dopala ova kreacija Sare Barton iz modne kuće “Aleksandar Mekvin” imaće priliku da joj se dive i uživo, na izložbi koja će trajati od sutra do trećeg oktobra.
Posetioci će moći da vide i snimak kreatorke koja objašnjava da su ona i Kejt zajedno osmislile izgled venčanice, koji je trebalo da “gleda u prošlost, ali i u budućnost”.
– Postoji mnogo sličnosti sa odećom iz viktorijanskog doba. Tu su uzak struk, čipka i ručno rađeni vez – navodi se na snimku, koji takođe otkriva da su vezilje morale često da peru ruke.


Haljina sadrži šest različitih tipova čipke, pa je gospođica Barton opisala kao “pravi inženjerski podvig”. Pored haljine, biće izložena i tijara “Cartier” iz 1936. godine, koju je vojvotkinji pozajmila kraljica Elizabeta, zatim veo sa ručno izrađenim cvetovima, bele satenske cipele koje je takođe dizajnirao “Aleksandar Mekvin”, kao i dijamantske minđuše sa žirevima, koje je Kejt dobila na poklon od svojih roditelja.


Svi Britanci i strani turisti koji do trećeg oktobra posete Bakingemsku palatu, tamo će videti i svadbenu tortu na pet spratova, od kojih su gornja tri replike, a donja dva su sačuvana u originalnom obliku, za krštenje prvog deteta kraljevskog para, što je tradicionalni običaj.


Venčanica i ostala “prateća oprema” koju je vojvotkinja od Kembridža nosila kada je izgovorila sudbonosno “da” biće izložena u okviru obilaska Bakingemske palate, koji se tradicionalno organizuje u letnjim mesecima. Obilazak uključujuje i umetničku kolekciju kraljice Elizabete Treće u kojoj su i radovi Rembranta i Rubensa. Cena obilaska iznosi 17.5 funti, odnosno 29 dolara.

Izvor: zena.blic.rs

Više o temama: