U Etnografskom muzeju otvorena izložba sarija

Otvorena izlozba sarija (22)

Ambasadorka Indije u našoj zemlji Narinder Čauhan otvorila je sinoć u Etnografskom muzeju jedinstvenu izložbu sarija. Postavka pod nazivom „Sari – magija indijskog tkanja“ autorke Rte Kapur Čišti okupila je mnoge poklonike kulture ove zemlje.

Otvorena izlozba sarija (1)

Otvorena izlozba sarija (2)

Gospođa Naridner otvorila je ovu izložbu tako što je simbolično upalila sveće na velikom svećnjaku postavljenom u holu muzeja, a zatim je svim zvanicama poželela dobrodošlicu i otkrila im neke od tajni nošenja ove tradicionalne nošnje.
– Sari je star preko hiljada godina i svaka žena u Indiji smatra privilegijom da nosi ovaj odevni predmet. Sari je nešivena haljina koja pada oko tela. On je elegantan i često umetnički izrađen i protkan šarama. I dalje oduševljava indijske žene koje ga nose i u svakodnevnom životu, a ne samo u posebnim prilikama – rekla je ambasadorka i dodala:
Mnogo ljudi želelo je da sazna šta je sari, kako se nosi i gde bi mogli da ga kupe i upravo zbog toga smo napravili ovu izložbu, da ljude iz Srbije upoznamo sa našom tradicijom – objasnila je ona.

Otvorena izlozba sarija (4)

Otvorena izlozba sarija (6)

Među prisutnima na izložbi bili su i osnivač modne agencije „Click“ Nenad Radujević koji već godinama unazad sarađuje sa ambasadom Indije, kao i Vesna da Vinča koja je osvedočeni poštovalac kulture te zemlje. Ona je bila u društvu aktuelne mis Srbije Marije Ćetković kojoj je ova izložba bila jedno od prvih pojavljivanja od kada je prošlog meseca ponela titulu najlepše devojke.

Otvorena izlozba sarija (7)

Otvorena izlozba sarija (8)

Otvorena izlozba sarija (9)

Otvorena izlozba sarija (10)

Otvorena izlozba sarija (12)

Otvorena izlozba sarija (13)

Otvorena izlozba sarija (14)

Otvorena izlozba sarija (11)

Otvorena izlozba sarija (16)

Otvorena izlozba sarija (18)

Otvorena izlozba sarija (19)

Otvorena izlozba sarija (20)

Otvorena izlozba sarija (21)

Otvorena izlozba sarija (3)

Otvorena izlozba sarija (24)

Otvorena izlozba sarija (25)

Otvorena izlozba sarija (28)

Tekst: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content

Više o temama: