Suze Dragana Bjelogrlića: Možda se sretnemo na tvojoj barci, dobri moj ćale, dobri moj Gigo

Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić, preminuo je na samom početku ove godine i iza sebe ostavio porodicu, prijatelje, kolege i mnogobrojne obožavatelje njegovog rada.

Glumac je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a na večni počinak su ga ispratili porodica, brojne kolege i prijatelji.

Jedan od njih je i Nikolićev prijatelj s kojim je godinama pecao i koji je na sahrani rekao:

-Iako su ga mnogi poznavali, ja sam ga poznavao najbolje, jer sam provodio sate ćuteći s njim na čamcu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sinisa Cvijanovic Fotograf (@fotografsinisa) on


Ranije je u Narodnom pozorištu u Beogradu održana komemoracija, na kojoj su Nikoliću prisutni odali počast minutom ćutanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Markovski (@ivke62nbg) on


-Marko, beskrajno hvala, poručila mu je na samom početku upravnica pozorišta Ivana Vujić, a glumac Boris Pingović mu se obratio sa -Dragi moj Mare, dragi druže, dragi namćore... i ispričao kako je Nikolić vlasnik jednog od najvećih lapsusa izgovorenih na sceni Narodnog pozorišta kada je u predstavi “Derviš i smrt” u govoru jadikovanja na preminulim bratom, umesto “na put s kojeg se niko ne vraća”, rekao – “na put s kojeg se rijetko ko vraća”, misleći na smrt.

Glumica Ljiljana Blagojević mu je poželela da sada peca na nebeskom Dunavu.

-Dobri naš, Marko. Lider na sceni, lider u pozorišnom klubu, okružen prijateljima koji jedva da dišu dok on govori. Nije štedeo na talentu, dobroti, smislu za humor, autoironiji… Njegov Giga Moravac bio je najpopularniji među 22 miliona Jugoslovenima. Neko kome su se do poda klanjali zbog pozorišnih čarolija, uloga u filmovima i serijama. Staće na trenutka Ibar voda, nikud neće žuriti. Ako postoji raj, onda postoji i nebeski Dunav i nebeski brod vezam u nekoj nebeskoj marini i Marko koji tamo sedi zasluženo kao svoj na svome. Hvala ti na svemu prijatelju, učitelju, brate, rekla je glumica.


-Radili smo mnogo i voleli smo se kao dva stara druga. Nisam ni sanjala da ću stajati ovde i govoriti sve lepo o tebi a da tebe nema. Verujem da se tvoja energija širi svuda do svake ove galerije. Putuj i ponesi moj pozdrav, Mare moj, i znaj da si ostavio traga, poručila je Svetlana Ceca Bojković svom partneru u mnogobrojnim glumačkim poduhvatima.

-Dragi Marko, teško je oprostiti se sa tobom danas. Pre samo mesec dana vraćali smo se kući, entuzijastično si pričao o svom brodu, šta treba uraditi, kako ćeš ga sređivati… a pred ulazak rekao si: Vidimo se… Nismo se videli…, jedva je izgovorila glumica Gorica Popović.

Za kraj se prisutnima kroz suze obratio glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, kojem je Marko Nikolić bio televizijski tata.

-Pet godina smo snimali ‘Bolji život’ i nakon toga sam i nastavio da ga zovem ćale, a on mene sine. U svojoj poslednjoj ulozi on seda na brod i odlazi na put s kog se neće vratiti. To je bila uloga napisana za njega. Bio je umoran, jedva je hodao. Brod je otplovio u suton. Kada je završio, tiho je rekao: ‘Eh, što nisam sada otplovio’. Mare, ja te vidim sada na tom brodu kako ploviš ka mirnim lukama za kojima is tragao celog svog života. Želim ti da se možda sretnemo na tom brodu jednog dana, ja pričam i nerviram te, onda ti uzmneš gitaru, pa zapevamo. Do tada, mnogo ćeš mi nedostajati, dobri moj ćale, dobri Gigo.

Hellomagazin.rsMondoAntonio Ahel /ATAImages, Instagram

Više o temama: