Džozef Sikorski: Nadam se da će Rejf Fajns prihvatiti ulogu Nikole Tesle

Američki scenarista i režiser Džozef Sikorski već nekoliko godina priprema film o radu Nikole Tesle u laboratoriji u Vordenklif, gde je hteo da dokaže svetu da je moguće dobijati besplatnu i neograničenu električnu energiju.
Pre dve godine je dobio nagradu za scenario za film “Čestice sa Olimpa – Teslina vizija”, a upravo radi na prikupljanju sredstava i istovremeno želi da pomogne u obnovi Tesline laboratorije Vordenklif, koja je stavljena na prodaju i skoro razrušena.
Mladi američki scenarista i režiser Sikorski kaže da u školi ništa nije naučio o Tesli i njegovim izumima.
Nisam učio o njegovim žrtvama i šta je sve uradio da bi pomogao čovečanstvu, a umro je napušten, bez prebijene pare u džepu u hotelskoj sobi. To nije pravedno. Želim da odam poštu i upoznam ljude sa njegovom borbom – istakao je on u intervjuu “Glasu Amerike”.
On je kazao da je scenario napisao u saradnji sa Majklom Kalominom i da se nada se da scenario postavlja dobru osnovu za film koji nije jednostavna biografija.
Naš film više iznosi tajne stvarnog života. U našem filmu se daje istorija Teslinog života, s tim što počinjemo od kraja i idemo ka početku. Prikazujemo Teslin život kroz istragu Federalnog istražnog biroa o njegovom izumu koji su mediji nazvali – zrak smrti. Kada je Tesla preminuo, agenti FBI su ispreturali hotelsku sobu i zaplenili sve njegove zapise – kaže Sikorski.
Sikorski je rekao da su, zahvaljujući zakonu o slobodi informacija, uspeli da prikupe oko 200 veoma zanimljivih dokumenata na osnovu kojih su napisali scenario.
Na početku istrage, šef kancelarije u Njujorku, bio je Persi Foksvort, koji je lično istraživao Teslin rad i zapise nadjene u sobi hotela “Njujorker”, dodao je Sikorski.
Film ćemo snimati u Njujorku, na Long Ajlendu, a nadamo se da će nam biti dozvoljeno da snimamo u Vordenklifu. Jedan od naših ciljeva je da spasimo Vordenklif i sprečimo prodaju.
Četvrtinu prihoda ćemo pokloniti toj naučnoj instituciji da bi bila sačuvana za buduća pokoljenja i da bi se na tom mestu sagradio Teslin muzej –  kazao je režiser.
Sikorski se nada da će Teslu igrati Rejf Fajns, a Saru Bernar Sara Džesika Parker, dok bi Džej Pi Morgana mogao da igra Šon Koneri. Agenta FBI Persija Foksvorta igra Lio Rosi, koji se već pridružio timu. Još nekolicina američkih umetnika pokušava da snimi film o Tesli i Sikorskismatra da je to fantastično.
Što više ljudi predstavi Teslu javnosti, to je bolje. Biće lakše spasiti Vardenklif, više stručnjaka će se posvetiti istraživanju Teslinih izuma, a mi ćemo ostvariti zadatak – da svet upoznamo sa Teslinim radom – kazao je Sikorski.

Izvor: Tanjug

Više o temama: