Podočnjaci: Signal za disbalans u organizmu

applying-eye-cream-e1343552429370

Neke od bolesti na koje ukazuju podočnjaci su problemi sa bubrezima, anemija, posledice stresa, kardiovaskularne bolesti

Podočnjaci su vrlo često prvi signal koji upućuje na to da u organizmu postoji neki problem ili neravnoteža. Neke od bolesti na koje ukazuju podočnjaci su problemi sa bubrezima, anemija, posledice stresa, kardiovaskularne bolesti. I izbor hrane igra veliku ulogu u nastanku podočnjaka. Podočnjake razlikujemo prema pigmentiranosti, jačini tamne boje, natečenosti, a u nekim slučajevima se podočnjaci pojavljuju usled spuštanja obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih uzorka.

* Podočnjaci koji su natečeni najčešće su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi krvnih sudova u tkivo.

* Ako se tamni kolutovi zadržavaju nekoliko meseci, i pretvaraju se u obešene tamne kesice, trebalo bi proveriti krvnu sliku. Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje.

* Tamni kolutovi ispod očiju ukazuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu.

* I alergični na polen imaju problem s podočnjacima. Kod ovih pacijenata čest je neurodermatitis, zbog kog učestalo brišu i trljaju oči, a to doprinosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nežne kože kapaka.

Izvor: novosti.rs

Više o temama: