Novak Đoković dobitnik nagrade ruske crkve

Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, koji od osnivanja 1995. deluje pod pokroviteljstvom Moskovske patrijaršije, dodelio je nagrade za 2012. patrijarhu Aleksandrijskom Teodoru II, predsedniku Palestine Mahmutu Abasu i “mladom srpskom sportisti, prvom reketu u svetskom tenisu” Novaku Đokoviću.
Đoković je nagrađen po preporuci vrha Srpske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju. Ruski patrijarh Kiril je istakao da je Đoković primer, ne samo uspešnog sportiste, već i pravoslavnog vernika, koji se “u svom delovanju nada u volju Božju”, saopštila je danas VIA.
Takođe, on je požrtvovan, pomaže mnoge srpske pravoslavne svetinje, među kojima i manastire na Kosovu i Metohiji, finansira dečje i omladinske humanitarne programe, naveo je ruski patrijarh. Na ceremoniji uručenja nagrade, prikazano je video-obraćanje Novaka Đokovića, koji nije mogao da prisustvuje, zbog toga što je u Australiji, gde učestvuje na Gren slem turniru. Kako je navedeno, Đoković svuda predstavlja svoju zemlju, Srbiju, a priznanje od Rusije za njega ima veliki značaj.
– Rusija je iskren prijatelj moje otadžbine, ona je mnogo pomagala Srbiji – izjavio je Đoković.
Srpski i ruski narod mnogo toga objedinjuje, jedan od glavnih faktora u tome je pravoslavna vera. Ruska crkva je primer za ceo pravoslavni svet, u 20. veku je bila mnogo proganjana, sada doživljava procvat, dodao je Đoković koji je izrazio veliku zahvalnost zbog priznanja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Izvor: Tanjug

Više o temama: