Novak Đoković: Bio sam zaglavljen i stagnirao sam u mestu, jer sam bio tvrdoglav

Na sopstvenom primeru je objasnio.

– Prolazio sam kroz to. Bio sam zaglavljen i stagnirao sam u mestu, jer sam bio tvrdoglav oko stvari koje prosto nisu išle onako kako bih ja to voleo ili kako sam zamišljao. A postupao sam na isti način. Onda sam shvatio da bi možda nešto i urodilo plodom ako promenim naviku ili pristup.

Velika je razlika između onih koji odustaju od onih koji veruju u uspeh. Ovi drugi su rođeni pobednici.

– Normalno je da ljudi imaju strah posle neuspeha. Ali isto tako vrlo je bitno da u čoveku ne preovlada odustajanje, strah, briga jer oni ne vode nigde. Jednostavno je: ono što poseješ, to i žanješ. Život je manifestacija onoga što gajiš u sebi i to se može pretočiti u svaku oblast života. Imao sam mnogo puta misli o ostavljanju tenisa, svako od nas ima svoje sumnje. Ali… Ja sam toliko posvećen tenisu i emocija od koje polazim kada se bavim njime je ljubav, kao i mentalna jasnoća i bistrina uma ka usmerenosti cilju koji sam zacrtao. Ako imaš oboje to je dobitna kombinacija. A ako ne uživaš u poslu kojim se baviš, plus nemaš cilj i ne možeš da postaviš strategiju jer ne vidiš krajnju destinaciju, onda teško da ćeš moći da izvučeš najbolje iz sebe i stalno ćeš se osećati bezuspešno. Naravno, ne moramo svi da budemo svetski šampioni u sportu, ali svako može svojim pozitivnim pristupom da doprinese na svoj način u okviru svoje mogućnosti. Svako od nas ima tu neku vrstu svetlosti u sebi.

Novak je još jednom podsetio na činjenicu da je protivnik operacija.

– Kod mene je bilo ili da uzmem pauzu dužu od šest meseci kako bi mi sve to lepo zaraslo ili da idem na operaciju. Odabrao sam operaciju jer sam hteo da se vratim na teren. Ali to nije bilo nimalo lako i saosećam se sa svima koji prolaze kroz to. Poseban apel imam za mlade sportiste da moraju da vode računa o sebi.

hellomagazin.rsBlic/SportGuliver/Getty

Više o temama: