Novak Đoković: Bio sam zaglavljen i stagnirao sam u mestu, jer sam bio tvrdoglav

Novak Đoković je na skijanju u Italiji sa porodicom – sinom Stefanom, ćerkom Tarom, roditeljima i braćom. On je iskoristio malo slobodnog vremena da govorio o teškim trenucima kroz koje je prošao – operaciju lakta i oporavak – koji su ga ojačali i pomogli mu da izađe jači, bolji i vrati se na svetski tron.

Na početku izlaganja je istakao:

– Tenis je kod mene uvek bio na prvom mestu u smislu posvećenosti, ali skijanje je definitivno broj jedan kada su u pitanju osećanja.

Potom je govorio o tome kako se čovek oseća posle neuspeha bilo da ga je doživeo u poslu kojim se bavi ili baveći se hobijem.

– Ako posle pada osetite strah da se vratite, potpuno je legitimno da se odreknete nečega. Ali iz mog iskustva najteže je voditi unutrašnji razgovor. Vi sami sa sobom. Suština je da čovek ne mora ništa. Čovek može ako želi i treba nečim da se bavi ako to želi, ako ga to ispunjava.

Posle pada velika je dilema da li se vratiti odmah na posao ili sačekati?

– Ako pričamo o hobiju, onda je bolje da se ne vratiš ukoliko u tebi preovladavaju emocije straha i nesigurnosti. Za neke je lakše posle saobraćajne nesreće odmah da se vrate u kola. Klin se klinom izbija. Poznajem jednog čoveka koji je osamdesetih godina bio u padobranskoj jedinici. Komandant ga je gurnuo, sva sreća njegov padobran se otvorio, ali on od tada ima veliki strah kada god uđe u avion. Taj strah pokušava da prevaziđe tako što pije alkohol ili lekove. Teško je formulisati šta treba tačno raditi. Neki prevaziđu padove brže od drugih.

A onda je Đoković izrekao veliku istinu.

– Nekada je prihvatiti određene stvari mudrost i hrabrost. Pomiriti se sa njima i pustiti ih da budu kakve jesu je teže nego gurati nasilno kroz zid kroz koji ne možeš da prođeš. Džordan je rekao: „Ako udariš glavom o zid, preskoči ga i nađi put oko njega, ne možeš tu da ostaneš.” Kvantni karakterni skok čovek pravi kada samo prihvati da je na određenim frontovima naučio lekcije koje mu baš i nisu po volji. Ali naučiš ih i nastaviš dalje. Naučeno prihvatiš i uzimaš to kao neko životno iskustvo koje će te nadograditi, unaprediti i obogatiti.

hellomagazin.rsBlic/SportGuliver/Getty

Više o temama: