“No smoking orkestra” slavi deseti rođendan

Emir Kusturica i Nele Karajlić obeležavaju deset godina postojanja svog muzičkog “čeda”, “No smoking orkestra”.  Večeras će povodom desetogodišnjice postojanja popularnog benda, u galeriji “Ozon” biti otvorena izližba fotografija Dragana Todorovića i predstavljena foto monografija “Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra”.
Todorović, koji sa Kusturicom i Karajlićem radi još od 1985.godine, snimio je niz događaja sa mnogobrojnih nastupa i koncerata širom sveta, koje će posetioci imati priliku premijerno da vide. Doajen rok kritike Petar Popović, ističe da ova foto monografija predstavlja impresivan dokument o zemljama, gradovima,i kontinentima, gde sa “kao infekcija, širila njihova muzika”. Prema oceni Popovića, ovaj bend je bitna pojava antiglobalističkog muzičkog pokreta, a svojevrstan je paradoks da je poznatiji i priznatiji u svetu nego u svojoj zemlji.
Njihovih prvih deset godina sa ‘unza unza’ raspojasanim zvukom, raspamećena ‘balkanska verzija rumbe’, koja nekim čudesnim vezama spaja rok iskustvo, ciganski štimung i šumadijsku dvojku sa širim umetničkim konceptima 20. veka – dodao je Popović, prenosi Mondo.
Izložba u galeriji “Ozon” biće otvorena do 26.februara.

Više o temama: