Nikola Tesla uskoro dobija muzej u Americi

Nikola Tesla, veliki naučnik čije su inovacije promenile svet, uskoro bi trebalo da dobije svoj muzej u Americi. Inicijativu je pokrenuo dizajner Metju Inman (27), koji je na sajtovima theoatmeal.com i indiegogo.com pokrenuo akcije za prikupljanje novca za kupovinu Tesline stare laboratorije, jer se prodaje zemljište na kom se ona nalazi.
Samo za kupovinu zemljišta potrebno je 1,6 miliona dolara, a kasnije bi se prikupljala sredstva i za podizanje muzeja. Inman je na svom blogu predstavio Teslin lik i delo, kako bi svi upoznali njegova dostignuća koja su u velikoj meri uticala na našu današnjicu.
Teslina laboratorija poznatija kao Vordenklif u gradiću Šoram na Long Ajlendu izgrađena je kako bi obezbedila besplatan bežični prenos energije za celu zemlju. Nažalost, Tesla je izgubio sredstva pre nego što je projekat završen i 1917. toranj Vordenklif je demoliran, a zemljište prodato kompaniji koja proizvodi papir. Međutim, zemljište, laboratorija i temelj ispod kule su još tamo i sada su na prodaju.
Jedna neprofitna organizacija sada pokušava da kupi imovinu i pretvori u Muzej Nikole Tesle. Imovina je procenjena na 1,6 miliona dolara, a država Njujork je dala garanciju od 850.000 dolara, što bi značilo ukoliko se prikupi 850.000 dolara za kupovinu, država Njujork će dati još toliko. Svako može uplatiti iznos koji želi, a za svoj novac može da odabere poklon, pa tako svako ko uplati 25 dolara dobija Teslin poster, za 50 dolara majicu i nalepnicu za branik. Do sada je prikupljeno 294.506 dolara, a do kraja akcije je ostalo 45 dana. Međutim, na stolu se nalazi i ponuda jedne firme koja bi, prema najavama, tom mestu izgradila tržni centar.
Budući da ne postoji Teslin muzej u Americi, mislim da možemo da pobijemo ovu ponudu i da kupimo zemlju koja će biti zaštićena kao jedna stranica u istoriji i možda pretvorena u Naučni centar ‘Nikola Tesla’ –  kaže Metju Inman.
Teslin muzej u Beogradu je jedini u kojem se momentalno, na jednom mestu, mogu videti ne samo radovi obog velikog naučnika, već i njegovi lični predmeti.

Izvor: Mondo

Više o temama: