Mirjani Karanović tri nagrade u Los Anđelesu

mirjana karanovic instagram

Srpska glumica Mirjana Karanović osvojila je tri nagrade na 11. Festivalu filma jugoistočne Evrope održanom u Los Anđelesu na Beverli Hilsu – za životno delo, celokupan doprinos filmu i filmskom stvaralaštvu, kao i borbi za ljudska prava i radu sa studentima i mladim glumcima.

Za najbolji igrani film, koji je osvojio nagradu Gran-pri žirija Si festa, u kategoriji Spajanje granica, proglašen je rediteljski debi Mirjane Karanović “”Dobra žena””, srpsko-hrvatsko-bosanske koprodukcije.

Karanovićeva je takođe osvojila nagradu za debitantski film koji se bavi osetljivom temom ratnih zločina i koji govori o ženi koja se suočava sa ratnim tajnama njenog muža.

– Imali su izuzetno bogat filmski sadržaj koji je prvukao i držao pažnju publike u Los Anđelesu” – otkrila je direktorka i osnivač festivala, Vera Mijojlić, koja je naročito pohvalila ovogodišnja ostvarenja srpske kinematografije.

Želimir Žilnik osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film Logbuk Serbistan, o svakodnevici migranata iz Severne Afrike i Srednjeg Istoka i njihovom privremenom životu u Srbiji.

Film ““Nedodirljivi””, koji su režirali Nemanja Babić i Marija Ristić, osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarac.

Osim primetnog broja nagrada koji su osvojile filmadžije iz Srbije, nagrađeni su i filmovi iz Azerbejdžana, Bugarske, Italije, Bosne i Hercegovine i Turske.

U okviru Si festa 2016, od 28. aprila do 5. maja prikazano je 12 igranih, 13 dokumentarnih i 19 kratkometražnih filmova.

agencijeBoško Karanović/instagram/mirjana_karanovic

Više o temama: