Ljubiša Samardžić osvaja region: Počinje “Miris kiše na Balkanu”

Serija „Miris kiše na Balkanu” reditelja Ljubiše Samardžića u petak će početi televizijski život! Popularni Smoki najavio je prikazivanje serije, snimljene po romanu Gordane Kuić, na prvom programu RTS-a, ali i na televizijama u BiH, Bugarskoj i Hrvatskoj! Samardžić je rekao da „i te kako ima smisla” da se na svim nacionalnim televizijama u regionu prikaže 14 nastavaka serije koja prati sudbinu jedne jevrejske porodice iz Sarajeva u turbulentnim vremenima od 1914. do 1945. godine.
Osim u Srbiji, „Miris kiše na Balkanu” emitovaće se i u BiH i Bugarskoj. Srećan sam što će se prvi put jedna naša serija emitovati i u Hrvatskoj – rekao je Ljubiša Samardžić.
Reditelj je rekao da je seriju snimao četiri meseca od Beograda i Zemuna, preko Sarajeva i Dubrovnika, do Škofje Loke u Sloveniji. Ljubiša je otkrio da ga je supruga Mira često kritikovala zbog perfekcionizma.
Kritikovala me je što moram da realizujem ono što naumim. Tokom vremena u kom sam otkrivao sebe kao glumca upoznao sam sve svoje mane i vrline, koje sada kao reditelj pretvaram u vrednosti – rekao je Smoki.

Ulogu oca porodice Leona igra Predrag Ejdus, majku Esteru Ljiljana Blagojević, a njihove ćerke Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Kalina Kovačević, Tamara Drakičević i Marija Vicković. U ostalim ulogama su Siniša Ubović, Stefan Buzurović, Milan Vasić, Igor Damjanović, hrvatski glumac Goran Navojec i drugi.
Ejdus kaže da je rad na seriji bio inspirativan jer Samardžić ima „neviđen filing da izvuče ono najtananije od glumca”.
Zahvaljujući velikom glumačkom iskustvu, Smoki ima razvijen radar da oseti kada glumac „maši” i „lažinja”, ali i da istraje na istini i pravoj emociji. Serija govori o balkanskom mešanju nacija i različitih religijskih opredeljenja. To je donekle i „bekgraund” moje porodične priče, zbog čega s uzbuđenjem očekujem početak emitovanja serije – rekao je Ejdus.
Lepa glumica Kalina Kovačević istakla je da joj četvoromesečno snimanje širom eks-Ju nije bilo naporno.
Uživala sam, ništa mi nije bilo teško. Radila sam sa ljudima koji znaju svoj posao, dolaze pripremljeni na snimanje i veliki su profesionalci. Niko nije glumio velike zvezde. Tokom snimanja veoma smo se zbližili, mislim da sam radeći „Miris kiše na Balkanu” stekla prijatelje za ceo život – rekla je Kalina za Press.

Više o temama: