Lejdi Gaga: Cenzura u Kini

Kineske vlasti zabranile su emitovanje stotinak pesama na muzičkim internet sajtovima, što se odnosi i na numere svetskih zvezda kakve su Lejdi Gaga i grupa “Bekstrit Bojs”.
Kinesko ministarstvo kulture saopštilo je da je cilj zabrane uvođenje “reda” na tržištu muzike na internetu sa kojeg moraju da se uklone pesme koje “nanose štetu kulturi u državi”.
Ministarstvo na svom sajtu nije objasnilo zašto se zabrana uvedena 19. avgusta odnosi i na pesme Lejdi Gage “The Edge of Glory”, “Hair”, “Marry the Night” i “Bloody Mary”.
Na listi pesama zabranjenih na internetu, na kojem u Kini vlada stroga cenzura, našle su se i numere “Bekstrit Bojsa”, Bijonse i grupa “Simple Plan” i “Tejk Det”.
Tu su i azijski izvođači, kao Tajvanka Čang Hui-mej, koja je omražena u Pekingu od kada je otpevala himnu Tajvana na inauguraciji bivšeg perdsednika Čena Šui-bjana 2000 godine.
Kineske vlasti povremeno zabranjuju koncerte određenih svetskih zvezda ili traže listu pesama koje će se izvoditi na koncertima.
U Kini je od 2010. neophodna dozvola za postavljanje pesama na muzičke internet sajtove, što se zvanično pravda i borbom protiv piraterije.

Više o temama: