Kako emocije utiču na zdravlje

tuga

Tradicionalna kineska medicina izdvaja sedam glavnih ljudskih emocija – radost, gnev, teskoba, tuga, seta, strah i stravu, a sa njima spaja pet osnovnih organskih sistema. Kineska psihologija, koja je integralni deo kineske tradicionalne medicine, fokusira se na odnos između emocija i organa.

Radost

Prema kineskoj psihologiji, radost je osćećaj dubokog zadovoljstva, a povezuje se sa srcem. Međutim, kada je osoba vrlo uzbuđena, zbog velike radosti može osetiti i neke negativne simptome kao što su uznemirenost, nesanica, temperatura i jako lupanje srca.

Gnev

Gnev je emocija koja se povezuje sa zamerkama, uvredama, frustracijom, nervozom i ljutnjom, a to kolerično raspoloženje povezuje se s jetrom i žučnim kesom. Gnev, takođe, može uticati na mnoge biološke procese koji oduzimaju energiju i izazvati glavobolju, vrtoglavicu i povišeni krvni pritisak.

Teskoba

Teskoba je emocija koja je posledica preterane brige i može da utiče na pluća i creva. Zbog teskobe osoba ne može da iskoristi energiju koju poseduje, pati od nedostatka daha, pojave čireva i upalnih procesa u crevima.

Tuga

Tuga ne podstiče samo ispuštanje suza, već kreira i disharmoničan rad pluća i blokira cirkulaciju. Predstavnici kineske psihologije ukazuju da nam tuga može oduzeti volju za životom, oštetiti pluća i uzrokovati respiratorne bolesti.

Seta

Seta ili zamišljeno stanje, koga karakteriše briga, naziva se i melanholija i ona utiče na slezinu što rezultira umorom, bezvoljnošću i slabom koncentracijom. Neki autori tvrde da može da utiče i na probavu i da može da uzrokuje simptome kao što je nadutost.

Strah

Strah može da poremeti rad bubrega, a poznato je da izaziva i spontano ispuštanje urina, a ekstremni strah može čak dovesti do šoka za bubrege i mokraćnu bešiku.

Šok

Kada je u pitanju šok, radi se emociji šoka i panike koja nastaje nakon što se dogodi nešto neočekivano i naglo. Kratkoročno utiče na srce, a ako traje duže šteti bubrezima.

Izvor: kodren.com

Više o temama: