Srećan kraj porodične drame: Nataša Miljković konačno odahnula jer je njena sestra Kornelija, koja živi u Kairu, sada bezbedna

Nedavno je voditeljka „Jutarnjeg programa“ „Radio-televizije Srbije“ Nataša Miljković mogla da odahne posle brige koju su ona, kao i njena porodica, osećale zbog sestre Kornelije koja već devet godina živi u Egiptu. Četrdesetogodišnja Kornelija, koju svi u porodici zovu Mikica, udata je za Egipćanina sa kojim ima šestogodišnjeg sina. Nju su zatekli strahotni politički nemiri koji su se desili u toj zemlji, ali je ona zbog ljubavi odlučila da rizikuje sopstvenu bezbednost. Sreća je bila na njenoj strani i nije pogrešila zbog odluke.

Natašina sestra Kornelija živela je u Bosni kada je kao razvedena  tridesetšestogodišnjakinja upoznala Egipćanina, svog sadašnjeg supruga, koji je radio pri „Ujedinjenim nacijama“. Odmah se u njega zaljubila iako je među njima postojala ogromna prepreka. Kornlija nije znala engleski jezik. Ljubav se razvijala preko poruka koje su razmenjivali mobilnim telefonima uporedo sa njenim savladavanjem stranog jezika. Kada je njenom izabraniku završena misija pri „Ujedinjenim nacijama“, otišla je sa njim put Egipta. Najpre su živeli u Šarm el Šeiku, a potom u Kairu, gde su ih snašli nemiri koji su potresli ovu zemlji, kao i ceo svet. Budući da je on vojno lice morao je da traži dozvolu od države i rodbine da je oženi. Dozvolu je dobio, ali je izgubio mogućnost da napreduje u karijeri.
Danas Kornelija govori engleski i arapski jezik, a u braku sa svojim izabranikom dobila je sina pre šest godina koji ima neobično svetlu kosu i oči. U Kairu je porodica nastanjena u bogatom naselju Rahab koje je bilo meta napadača, kriminalaca, koji su u trenutku izbijanja nemira u tom gradu pobegli iz zatvora. Kako nije bilo policije da ih zaštiti, Kornelijin suprug, kao i svi muškarci u tom naselju, naoružali su se štanglama i ciglama da bi odbranili svoje domove od odbeglih robijaša.
Najgore od svega je što porodica, kao i ostale u tom kraju, pa i u celom Kairu, nisu imale dovoljno zaliha hrane u kući, kao ni novca jer banke i bankomati nisu radili. Pošto nije bilo mogućnosti za evakuaciju, u trenutku kada se se ugasile sve telekomunikacione mreže i internet, Nataša je bila užasnuta jer nekoliko dana nije se čula sa sestrom, pa nije znala šta se sa njom dešava. Već je bilo organizovano da se Kornelija ukrca u jedini avion kojim je mogla da se izbavi – bosanski, koji sleće u Sarajevo. Natašina porodica je našla način da se poveže sa njom, pa su organizovali prevoz koji bi Korneliju čekao na sarajevskom aerodromu. Iako u prvi mah nije htela ni da čuje da napusti Egipat, jer nije bilo moguće da i njen suprug krene sa njom, kada su prekinute internet veze, odlučila je da ode iz zemlje. Ipak, njena hrabrost i požrtvovanost, a pre svega ljubav prema suprugu, pobedile su strah za sopstveni život. U poslednjem trenutku odustala je od namere da „odleti u sigurnost“. Ubrzo potom internet, kao i telekomunikacioni sistem su proradili i bila je uverena da je ispravno postupila.
Za magazin „Hello!“ Nataša kaže da se mnogo plašila za sestru, ali sada su ta neprijatna dešavanja iza nje i sve se dobro završilo.
Dok su internet i sve telekomunikacione veze bili prekinuti, mnogo smo bili uplašeni za Mikicu i njenu porodicu. Kada se sve vratilo u normalu, laknulo nam je. Iako smo očekivali da će doći, iznenadila nas je kada se predomislila i rekla da ostaje. To mi je bilo suludo i prelepo u isto vreme – kaže lepa novinarka koja se raduje ponovnom susretu sa sestrom koja će najverovatnije u aprilu doputovati u posetu u Beograd.

Piše: Nadežda Jokić

Više o temama: