Natalija Vodijanova: Top – model, glumačka nada i nežna majka

Dvadesetdevetogodišnja Ruskinja Natalija Vodijanova poznato je ime u svetu mode više od deset godina i ima status supermodela, a u poslednjih nekoliko godina karijeru je preusmerila na glumu. Igrala je u nekoliko velikih filmskih ostvarenja od kada je 2001. debitovala u filmu Romana Kopole „CQ“, da bi je ove godine publika videla u glavnoj roli u filmu „Beautiful Lady”. Magazin „Forbs“ njenu godišnju zaradu meri milionima dolara, a nedavno je, pored svega, uspešna Ruskinja postala i modni dizajner – kreira modele za brend „Etam“.
Plavooka lepotica imala je teško detinjstvo, potekla je iz izuzetno siromašne porodice. Otac ih je ostavio kada je Natalija bila beba, a da bi se porodica prehranila, ona je morala da prodaje voće na ulici od ranog detinjstva. Venčala se 2001. sa britanskim lordom Džastinom Portmanom, bogatim naslednikom i pripadnikom visokog društva. Uz njega je dobila aristokratske počasti, oslovljavana je sa „uvažena“, kao i troje mališana: sina Lukasa Aleksandra, kćerku Nevu i sina Viktora. Najmlađi sin, kojem su četiri godine, dobio je ime po Natalijinom dedi.
U Londonu, u kojem živi sa porodicom, Natalija se najviše druži sa Romanom Abramovičem i njegovom suprugom Dašom Zukovom, kao i koleginicom Evom Hercigovom. Iako su se od februara prošle godine mogle čuti priče kako ima trzavice u braku i da je pred razvodom od lorda Džastina, Natalija to negira za magazin „Hello!“, navodeći da tračevi nikada nisu mogli narušiti njenu ravnotežu.
Bili ste zaštitno lice francuskog brenda “Etam” više od dve godine, a sada dizajnirate čak i donji veš. Da li je reč o dobrom finansijskom ugovoru i zainteresovanosti da iskažete kreativnost?
– Uvek sam imala odlične ugovore. Ali u ovom slučaju ne radi se o novcu. Htela sam da pokušam da dizajniram odeću, jer me interesuju tkanine i printovi. Pokušavam da na putovanjima pronađem zanimljive ideje i skice. Na brazilskim plažama uvek se divim mašti lokalnih devojaka. Vidite lepoticu koja šeta plažom blistavih očiju, a njen celokupan autfit čini kupaći kostim sa sitnim šljokicama i ukrasnim kamenčićima. Ponaša se kao kraljica, a oči svih momaka su uprte u nju.
Kako se donji veš može učiniti atraktivnijim, a kupaći kostim ne samo lepim već i udobnim?
Materijal za kupaći kostim treba da bude praktičan i da se brzo suši. To je najvažnije, druga bitna stvar su boje. Uvek pažljivo biram dezene i kolorit. Inspiracija obično dolazi posle putovanja u neku egzotičnu zemlju. Kada sam putovala na Bali sa porodicom, bila sam zadivljena bogatstvom nijansi mornarskoplave i plave boje. Trudila sam se da upamtim, da snimim i fotografišem sve. Predivna priroda na Baliju, kao najtalentovaniji umetnik, sve oslikava koloritom od koga zastaje dah.
Izgleda da je plava vaša omiljena boja.
Tačno, nisam ravnodušna prema plavoj boji, ali volim i jarkocrvenu, kao i tamnu.
Haljine vašeg omiljenog kreatora Valentina su u tim bojama?
Jesu. Uvek sam nosila svetlocrvene haljine na njegovim revijama. I sada nosim crvene haljine na događajima vezanim za moju fondaciju “Naked Hearts”.
Da li ste nekada sami nešto sašili za sebe?
U detinjstvu, kada sam živela sa bakom, šila sam odeću za svoje lutke. Imam dar za šivenje.
Kakve su bile vaše skice?
Imala sam dobre nacrte. Uživam u pravljenju nacrta iako mislim da nisam posebno dobra u tome. Ali imam asistenta, modnog stilistu sa kojim delim svoje ideje za kolekciju, a on sve stavlja na papir. To je ono što spaja naš kreativni rad sa “Etanom”, jer letnja kolekcija za 2011. ove kompanije donosi mnogo kupaćih kostima sa cvetnim printom i zavodljive bodije. Dopadaju mi se devojke koje će nositi moje kreacije jer podsećaju na egzotično cveće.
Čitav Pariz je preplavljen vašim posterima. Osećate li se počastvovanom ili vam nisu važne takve stvari?
Ne osećam se posebno ponosnom, to je deo mog posla. U svakom slučaju, pričinjava mi zadovoljstvo i mami mi osmeh. Da, zasmejava me, to je pravi način da to prihvatim.
Kakav odnos imate prema odeći? Da li je dugo čuvate ili je menjate svake sezone?
Ne mogu da budem indiferentna prema garderobi budući da sam godinama u modnom biznisu i znam da je kreiranje odeće veliki izazov. Imala sam sreću da mi prijatelji budu slavni modni dizajneri. Zato imam mnogo divne odeće. Neki komadi su mi posebno dragi, to su haljine-uspomene, na primer, pokloni od mojih prijatelja Valentina Garavanija ili Stele Makartni, ili bluza koju moja deca vole da nosim. Čuvam te stvari i nadam se da će jednog dana odgovarati mojoj maloj devojčici. Znate da se moda uvek vraća. Po svemu sudeći, Neva bi za dvadesetak godina mogla da nosi moju odeću. Iako sam štedljiva, uživam da dajem odeću drugaricama. Treba videti kada njihove oči radosno zablistaju.
Kakvi ste kao prijatelj?
Mislim da sam iskren prijatelj. U kineskom horoskopu sam Pas, pa zato i osećam veliku ljubav prema svojim prijateljima. Trudim se da ih često viđam, da ih zovem i pomažem im i rečima i delom. Veoma sam vezana za Moskvu gde imam mnogo prijatelja. Tamo je i moja fondacija “Naked Hearts”. Osećam veliku radost kada letim u Moskvu, svake godine.
Uvek postoje glasine i spekulacije u vezi sa slavnim ličnostima. U poslednje vreme mnogo se pričalo o vašem razvodu, ali izgleda da to nije uticalo na vas.
– Ne bavim se glasinama i ogovaranjima. Jednostavno ih ignorišem, to je najbolja taktika. Glasine obične šire oni koji nemaju sopstveni život, zbog čega su često zaokupljeni tuđim. Osećam žaljenje prema njima. Nije me lako obeshrabriti, jer imam snažnu podršku porodice, bliskih osoba i pouzdanih prijatelja.
Uspevate li da sa decom provedete onoliko vremena koliko želite?
Želim da sve svoje vreme provodim sa decom. Razdvojena sam od njih samo kad sam poslovno angažovana. Radim od svoje jedanaeste godine, moja deca to shvataju i navikla su na to. Ali život tu ne prestaje. Postoje telefoni i “Skajp”. Čvrsto smo vezani. Svaki put kada smo razdvojeni radujem se ponovnom susretu sa njima i vidim kako se veoma raduju da mi pričaju o nečemu novom što su videli i naučili u mom odsustvu.
Šta je prvo i najvažnije što biste ih naučili?
Kada odrastu, želim da ne ostanu ravnodušni na nesreću drugih ljudi. Želim da pomažu, ne samo bliskim osobama već svima kojima je pomoć potrebna. Htela bih da budu otvorenog srca i ljubazni.
U filmu “Beautiful Lady”, koji se snima ove godine, tumačite ljubazan lik otvorenog srca. Da li ste uživali u snimanju?
Oduvek sam volela ljubavne novele, a ovo je prava ljubavna drama, tako da sam se sa zadovoljstvo prepustila poslu. Radnja se odvija početkom Drugog svetskog rata kada udata Švajcarkinja sreće diplomatu i shvata da je to čovek njenih snova. Ova romansa je iz prošlog veka, ali je aktuelna i danas. U filmu su veoma lepi kostimi, a lik koji glumim je izuzetno romantičan i emotivan.
Ovo je vaša prva glavna uloga na filmu?
Da, jeste. Ranije sam tumačila sporedne role, ali su mi bile najinteresantnije za otkrivanje glumačke profesije.
Znači li to da ste proučavali opcije šta biste mogli da radite posle završetka modelinga?
Ako mi budu ponuđene zanimljive uloge na filmu, nema razloga da ih odbijem. Svakako da uživam u tom procesu. Veoma sam samokritična, ali čini mi se da sam se uspešno izborila sa zadatkom koji mi je namenio režiser filma.
Ako ne biste radili kao glumica ili model, čime biste se bavili u budućnosti?
Mislim da bih imala vremena da šopingujem okolo. Sećate li se citata iz Crvenkape: “Još nisam čarobnjak. Još učim kako da to postanem.” Tako da i ja učim od života, sama prepoznajem svoj potencijal, iskazujući kompetentnost i iskustvo.

 

Više o temama: