Dušan Kovačević: Četiri decenije stvaralaštva

Pozorišne predstave ispunjene humorom koji nije banalan, već je kritički i analitički, privukle su veliki broj ljubitelja teatra koji nisu želeli da propuste jubilarne, četrdesete po redu „Dane komedije“ u Jagodini. Tokom sedmodnevnog takmičenja mnogobrojnoj publici predstavljeno je osam predstava koje su publiku nasmejale do suza, ali zbog primesa sarkazma i tragikomedije u pojednim momentima bilo je i tužnih uzdaha.
Iako je tih dana Jagodina bila prepuna glumaca i drugih dramskih umetnika, izgleda da je zvezda ovogodišnjeg festivala komedije bio dramski pisac Dušan Kovačević. Tom prilikom njemu je uručeno najveće festivalsko priznanje, nagrada za životno delo, statueta “Zlatni ćuran”. Pored statuete i plakate, uspešan dramaturg je tom prilikom dobio i novčanu nagradu u vrednosti od sto hiljada dinara.
– Kada vas obaveste da ste dobili nagradu za životno delo, u vama mogu da se jave dva osećanja: jedno je da ste nešto uradili u životu, a drugo da vam čestitaju što ste još živi. Drago mi je da sam dobio priznanje za komediju, kao lepši i smešniji deo našeg života rekao je ovim povodom priznati umetnik.
Kovačevićeve predstave na „Danima komedije“ u Jagodini pet puta su osvajale najviše festivalsko priznanje za najsmešniju predstavu po oceni publike i statuetu “Jovanča Micić“, a reč je o predstavama u izvođenju „Zvezdara teatra“: “Klaustrofobična komedija“, „Profesionalac“, “Urnebesna komedija“, “Lari Tompson“ i “Doktor Šuster“. Nagrada za životno delo poklopila se sa četrdeset godina rada i dela Dušana Kovačevića. Otvarajući festival u Jagodini, Kovačević je istakao veliko zadovoljstvo zbog uručenog priznanja.
– Izuzetna mi je čast što sam dobio ovako lepog ćurana. Nekako se povezalo, četrdeset godina mog rada i četrdeset godina “Dana komedije” u Jagodini, gde sam bio mnogo puta. Dani komedije su poseban festival na pozorišnoj mapi u Srbiji zato što neguju smeh, a medicina je ustanovila da je izuzetno lekovit. U tradiciji naše dramske literature preovlađuje komedija, koja je često gorka, jer nam je vreme uvek bilo gorko. Ali svaki smeh je dragocen, čovek koji se smeje je lep čovek rekao je Dušan Kovačević.

Piše: Jelena Popović

 

 

Više o temama: