Dajana Kruger zablistala na Filmskom festivalu u Berlinu

Projekcijom francuske drame o francuskoj revoluciji “Zbogom kraljice” Benoe Žakoa sa Dajanom Kruger u ulozi Marije Antoanete, u Berlinu se je 9. februara otvaren 62. međunarodni filmski festival, prva velika evropska filmska smotra ove godine koja će trajati do 19. februara.
U pokušaju da sa sebe zbaci epitet konzervativnog festivala, Berlinale će ove godine predstaviti “smeliji” izbor filmova, sa nekoliko novih, neafirmisanih rediteljskih imena u glavnoj selekciji.

Očigledna želja organizatora je da ponove prošlogodišnji uspeh sa iranskim filmom “Razvod” koji je osvajanjem “Zlatnog lava” lansiran na put globalne slave.
Tokom deset dana festivala u nemačkoj prestonici će biti prikazano blizu 400 dugometražnih, kratkih i dokumentarnih filmova.
Pored “Zbogom kraljice”, još 17 filmova nadmetaće se za glavnu nagradu – “Zlatni medved”, koju će dodeliti žiri predvođen britanskim rediteljem Majkom Lijem, a u kojem su i glumci Džejk Džilenhal, Šarlota Genzbur, fotograf Anton Korbidžin i reditelji Fransoa Ozon i Ašgar Farhadi.

Najveća pažnja na Berlinalu biće poklonjena “arapskom proleću”, godinu dana nakon svrgnuća Hosnija Mubaraka, sa dokumentarcima snimljenim na terenu, panel diskusijama i igranim filmovima koji govore o kulturi i istoriji regiona.
Nuklearna katastrofa u Fukušimi prošlog marta biće tema tri filma u okviru sekcije Forum, uključujući “No Man’s Zone” koji gledaoce vodi u kontaminiranu zonu, u blizini oštećenih reaktora.
Holivudska zvezda Anđelina Džoli predstaviće svoj rediteljski prvenac “Zemlja od krvi i meda”, ljubavnu priču smeštenu u vreme rata u Bosni i Hercegovini, dok će njenoj slavnoj koleginici Meril Strip biti uručena nagrada za životno delo. Festival će u njenu čast prikazati retrospektivu njenih najboljih ostvarenja koja će kulminirati projekcijom njenog novog filma “Čelična lejdi” o britanskoj premijerki Margaret Tačer.

U takmičarskoj selekciji je i epsko ostvarenje “Polje belog jelena”, Vanga Ćuena, dobitnika “Zlatnog medveda” 2007. Film, koji će svetsku premijeru imati na Berlinalu, rađen je po jednoj od najkontroverznijih priča u modernoj kineskoj književnosti koja se bavi teškim životima nekoliko generacija porodica na kineskom selu pre uspona komunizma.
Filipinski reditelj Brilante Mendosa predstaviće se filmom “Zatočenica” sa francuskom glumicom Izabel Iper u ulozi humanitarne radnice koju kidnapuju islamski ekstremisti.
Američki glumac i reditelj Bili Bob Tornton premijerno će prikazati film “Automobil Džejn Mensfild”, dramu smeštenu u vreme vijetnamskog rata, u kojoj glumi zajedno sa Džonom Hartom, Robertom Duvalom i Kevinom Bejkonom.

Tu su još i filmovi indonežanskog reditelja Edvina “Razglednice iz zoološkog vrta” o devojčici koju podiže čuvar žirafa, “Cezar mora da umre” italijanske braće Taviani koji su pokušali da jedan Šekspirov komad smeste u zatvorsko okruženje, “Povratak kući” Francuza Frederika Vidoa, “Meteora” Grka Sirosa Statulopulosa i “Sestra” švajcarske rediteljke Ursule Mejer.

Portugalac Migel Gomeš dolazi sa filmom “Tabu”, a Senegalac Alen Gomis sa dramom “Danas”. Van konkurencije biće prikazana britanska drama “Bel Ami” rađena po delu Gi de Mopasana u kojoj glume zvezda “Sumraka” Robert Patinson, Uma Turman, Kristin Skot Tomas i Kristina Riči, kao i film “Cvetovi rata” kineske rediteljske zvezde Džanga Jimua sa Kristijanom Bejlom u glavnoj roli.

Britanski reditelj i Oskarovac Kevin Mekdonald predstaviće svoj dugo iščekivani dokumentarac o životu legende regea Boba Marlija, dok će Šah Ruk Kan obradovati ljubitelje Bolivuda indijsko-nemačkom koprodukcijom “Don – Kralj se vratio”.
U okviru specijalnih projekcija, pored “Čelične lejdi” biće prikazan film “Izdaja” Stivena Soderberga sa Majklom Fasbenderom, Juanom Mekregorom i Antoniom Banderasom.
Srbija će učestvovati na Berlinalu sa filmom “Parada” Srđana Dragojevića koji će biti prikazan u okviru zvaničnog netakmičarskog programa “Panorama”.
Pored Dragojevića, najavljeno je i učešće pet mladih domaćih filmskih umetnika na Berlinale “Talent kampusu”. To su Srđan Keča, Davor Bosankić, Ivan Knežević, Maja Radošević i Jelena Stupljanin, dok će u programu “Skript stejšn”, koji je posvećen scenarijima, Miloš Pušić predstaviti projekat “Heroji radničke klase”.

Izvor: Tanjug

Više o temama: