Ana Dabović: Pronašla sam srodnu dušu

ana-dabovic-mirko-tabasevic (4)

Jedna od najboljih domaćih košarkašica Ana Dabović, osim po odličnoj igri u reprezetaciji, osvojila je simpatije javnosti i svojom pozitivnom energijom i širokim osmehom po kome je prepoznatljiva.

Odrastajući uz oca, koji je košarkaški trener, i uz starije sestre Jelicu i Milicu i brata Milana, koji su svi igrali košarku, kao najmlađi član osvedočene sportske porodice i sama je krenula njihovim stopama.

Veliki sportski uspesi nisu izostali već na početku karijere, a pošto je promenila nekoliko klubova širom Evrope, od prošle godine postala je deo američkog „WNBA“ tima “Los Anđeles Sparks”, čije će boje braniti i naredne sezone.
ana-dabovic-mirko-tabasevic (3)
Gledajući starije sestre i brata, još od najmlađih dana zavolela sam košarku, pa se često u porodici šale da sam ja prvo naučila da driblam loptu, pa tek onda da hodam. Već sa pet godina počela sam da treniram i jako sam zahvalna što su me stariji ukućani usmerili ka sportu, jer je košarka nešto što zaista najviše volim i u čemu istinski uživam. Poslednjih nekoliko sezona imam sreću da u reprezentaciji igram sa sestrom Milicom, što mi mnogo znači jer znam da uvek pored sebe imam nekog najbližeg na koga mogu da se oslonim, a nas dve smo se kroz zajednički angažman i zbližile pošto smo prethodno često bile razdvojene zbog poslovnih obaveza. S druge strane, naša najstarija sestra Jelica je na mene imala najviše uticaja u vreme početaka. Dok sam bila jako mlada, ona me je bodrila pri svakom padu, svejedno da li se radilo o sportu ili privatnim problemima – kaže Ana kroz široki osmeh i otkriva da već krajem meseca putuje u Ameriku, gde će nastaviti karijeru.

Prošle godine sam dva i po meseca provela u Los Anđelesu i bila sam oduševljena uslovima, tako da planiram da već krajem ovog meseca produžim ugovor sa klubom. Klima i život u tom gradu mi prijaju, a osim toga reč je o najboljoj ženskoj košarci na svetu, pa sam tamo prvi put doživela da igram pred nekoliko desetina hiljada ljudi. Međutim, košarka se u Americi igra samo od maja do septembra, tako da sve igračice ostatak sezone provode u Evropi, pa sam i ja nedavno potpisala ugovor za „Spartak“ iz Moskve, gde ću otići po završetku sezone u Sjedinjenim Američkim Državama. To je klub za koji sam već igrala i za koji me vežu najlepše uspomene, pa verujem da ću i ovog puta poneti samo najlepša iskustva.
ana-dabovic-mirko-tabasevic (1)
Iako je trenutno na vrhuncu karijere i punim plućima uživa u sportu kojim se bavi, šarmantna crnka priznaje da polako razmišlja o braku i zasnivanju porodice, pa je spremna i za pauzu u karijeri radi sreće koju bi joj pružilo ostvarenje privatnih snova.

Poznata košarkašica krajem prošle godine obnovila je vezu sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, sa kojim je i fotografisana u zajedničkoj šetnji.

Razmišljam o zasnivanju porodice i braku. Volela bih da se udam pre završetka profesionalne karijere i spremna sam da napravim pauzu ukoliko bih odlučila da postanem majka. Ali, videćemo šta će doneti život. Kao dete koje je odraslo u velikoj porodici i sama želim da imam takvu porodicu i bila bih najsrećnija kada bih imala petoro dece. Naš brat Milan je pre godinu i po dobio sina Vuka, a uskoro će dobiti i kćerku, pa se polako učim poslovima oko dece i verujem da ću ubrzo i sama biti spremna za taj korak – iskrena je Ana koja priznaje da joj zbog posla nije bilo uvek lako da bude srećna u ljubavi:
ana-dabovic-mirko-tabasevic (2)
Pronašla sam srodnu dušu, ali kada ste profesionalni sportista veoma je teško da imate vezu koja će lepo da funkcioniše. Nama je potrebna pažnja i neko ko će da nas prati, međutim, to je nemoguće kada i osoba koja je pored vas ima svoju karijeru. Zato je potrebno ogromno razumevanje i mnogo strpljenja, međutim, kada se dvoje ljudi nađe, onda je sve lakše i za sve može da se nađe kompromis. Ne spadam u žene koje stalno moraju da imaju partnera, smatram da je bolje biti sam nego u vezi sa lošim partnerom.

Kroz karijeru profesionalnog sportiste, lepa košarkašica naučila je da je motivacija najvažnija za uspeh u bilo kojoj oblasti života, pa kroz nekoliko godina sebe vidi kao motivacionog govornika koji će podsticati ljude da ostvaruju svoje snove.

Pre nekoliko godina naučila sam da smo za sve što nam se dešava u životu sami krivi i to mi je pomoglo da mirno prolazim kroz mnoge izazove koji mi se dešavaju. Zato više ne tražim krivce u drugima, već se trudim da iz svake svoje greške naučim nešto novo i da je ne ponovim. Na tom putu najviše su mi pomogle knjige Robina Šarme, čuvenog motivacionog govornika koga sam imala priliku da slušam pre dve godine u Zagrebu. Volela bih da posle profesionalne sportske karijere i sama postanem motivacioni govornik i da podstičem ljude da ostvaruju svoje snove. S druge strane, ako budem odlučila da ostanem u sportu, želim da znanje koje sam stekla u Americi prenesem ovde, jer mnogo toga nedostaje evropskoj košarci, naročito u organizacionom smislu. Ima mnogo planova, a iako u narednih sedam ili osam godina ne planiram da prestanem sa aktivnom igrom već razmišljam o tome šta ću dalje jer ne bih volela da mi se desi da igram košarku do četrdesete samo zato što ne znam šta da radim po završetku karijere – zaključuje Dabovićeva.

Ivana Nikolić Mirko Tabašević

Više o temama: