Biljana Srbljanović: Kroz suze vam se izvinjavam ako sam nekog nesvesno ugrozila

Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović primljena je u bolnicu zbog pozitivnog rezultata na koronavirus, a posle dva dana i dobrog opšteg stanja, puštena je kući uz obaveznu izolaciju

Književnica Biljana Srbljanović pre tri dana na društevnim mrežama obelodanila je da je zaražena koronvirusom. Iako je, od kako je na snazi vanredno stanje, bila u svom domu, i nije dolazila u kontakt sa ljudima koji su bili u inostranstvu, Biljana je dobila virus korona.

Dok je čekala da je prime u bolnicu, spisateljica se javnosti obratila i zvaničnim saopštenjem koje možete pročitati OVDE.

Biljana Srbljanović

Nakon prijema u bolnicu i detaljnih pregleda, Biljana je ispričala svima kako se zapravo oseća osoba koja je podlegla ovom nevidljivom neprijatelju.

–  Moj medicinski bilans za danas: nemam upalu pluća. Uz kiseonik super dišem, dobila sam antibiotike i još nešto.. I uz obećanje da ću biti potpuno izolovana i da ću se svakog dana javiti lekaru, a odmah doći pravo u bolnicu ako mi se iole pogorša stanje, došla sam kući. Sad ležim u dečjoj sobi, potpuno zatvorena, sama u stanu. Muž, koji je negativan, izolovan je. Od garaže do petog sprata sam išla peške, da ne zagadim lift i to mi je bi najveći izazov savremenog doba – navodi Biljana i dodaje:

– Penjala sam se pola sata. Jer, nije baš kao običan grip. Više je kao neko stanje u kom toneš u nekakav vreo vazduh i boriš se za dah. Teško se koncentrišem, uglavnom spavam, prespojili su mi se dani, nisam sigurna koji smo danas. Sve mi donose do vrata, moje požrtvovane i divne komšije, ali ionako nemam apetita. Eto, to je jedino što imam da kažem. Hvala vam svima baš. Javiću vam sve što prolazim, da znate, da prepoznate.

Biljana Srbljanović – Pazite se, ljudi!

Nakon dosta sati sna, Biljana je odlučila i da svim svojim partiocima i prijateljima odgovori na brojna pitanja, koja joj stižu kako preko društevnih mreža, tako i putem SMS-a.

– 11. marta sam bila sa prijateljem i kolegom u fabrici gde radimo spomenik Đinđiću. Imala sam rukavice i masku, pa sam je ipak malo skidala. Išli smo kolima za i od Novog Sada. Pazili smo se, stajali na razmaku, smejali se mojoj paranoji. Moj prijatelj nije imao nikakve simptome, ja sam kašljala kao magarica. Ali ja već mesecima kašljem: od pljuga, od alergije na pseću dlaku, od histerije. 14. marta mi prijatelj javlja da ima mali tempiš, ali da doktor kaze da je od peska u bubregu. Ja tada i dalje nemam nikakvih simptoma. Prethodno sam, sticajem okolnosti, već krenula da radim od kuće, kao i svi moji saradnici.

Evo kako da popravite imunitet tokom pandemije koronavirusa

Biljana Srbljanović

15. marta prijatelj javlja da tempa više nema. Ja i dalje sedim kod kuće, osim što sam otišla do kanca, koji je prazan i zaključan, da uzmem stvari. Imala sam rukavice i masku. Išla sam i u banku, rukavice i masku na licu, obrisala sam ličnu kartu sredstvom za dezinfekciju pre nego što sam je pružila bankarki, rekla sam joj to. Onda sam otišla pravo kući. Od tada više nisam izlazila.

Idućih dana mom drugu je sve gore. Kulminacija je 18. marta, kada ga, sa obostranom upalom pluća noću hitno primaju na infektivnu, rade test i pozitivan je na covid. Sve vreme su ga telefonski pratili lekari, vadio je krv prema njihovom nalogu, zaštićen.

Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta

19. marta meni kreću full on simptomi: niska temperatura, teško disanje, malaksalost kakva se ne da opisati, jedva ustajem iz kreveta. Ne mogu da jedem, nije mi bistra glava, ne vidim izoštreno. Do tada smo imali kućnu izolaciju muž i ja, sada on, kao negativan, prelazi u drugi stan, i dalje pod izolacijom totalnom. Ja sam pozitivna, odlazim u bolnicu. Snimaju mi pluća, daju kiseonik, vade krv, određuju terapiju. Malo se izmolimo međusobno da mi je bolje da sam u karantinu kod kuće. Njima neću zauzeti dragoceni krevet, a odgovorna sam i bukvalno ne mrdam iz jedne jednine sobe i kupatila, iako sam poptuno sama u kući. Sve mi stiže do vrata.

Moj prijatelj je od juče na intenzivnoj nezi i teško je. Ja sam kao u nekom napornom snu. Samo tonem. Ne boli me ništa, ne plačem, nije me strah. Prebrojala sam bukvalno sve susrete i svima javila. Laknulo mi je kad sam shvatila da je nastavničko veće na faksu bilo dan pre mog izlaganja zarazi. Pazim na sebe i druge, svima sam pošteno rekla.

Nije me sramota bolesti, ali se ipak, kroz suze izvinjavam. Žao mi je, strašno, ako sam nekog nesvesno ugrozila.

Pazite se ljudi, ne idite nikud, ne raznosite ovo zlo. To je minimum koji, kao društvena bića, možete da uradite.

Hvala svima još jednom, čak i onima što se raduju mojoj nesreći. I to čini jačim – napisala je Biljana.

hellomagazin.rsATA Images, Instagram

Više o temama: