Danijela Dimitrovska otkriva svoju beauty rutinu i priznaje kako je reagovala na prve sede vlasi

– Nega lica mi je važna koliko i zdrava ishrana i fizička aktivnost. S tim što to više ne praktikujem zbog posla, već zbog ličnog zadovoljstva – kaže Danijela Dimitrovska-Amidžić, koja je u svet mode zakoračila sa 16 godina. Za tajnu njene lepote često je pitaju i devojke koje dolaze u agenciju “Models Inc. Elite Model Look”, a zgodna manekenka ima kratak odgovor – red, rad i disciplina.

Iza vas je još jedan izbor za “Elitovo lice godine”. Kakvi su utisci?

– Jelena Tomašević i Luka Stojnić u novembru će nas predstavljati na svetskom finalu, koje se ove godine održava po 35. put. To je najstarije modno takmičenje, jedino koje je zahvaljujući kvalitetu opstalo u moru onih koji su nastajali poslednjih decenija. Prvi put smo organizovali “boot camp“ za finaliste; u hotelu u kojem su bili smešteni imali su stručnu edukaciju na temu nege, ishrane, zdravog života… Takmičenje je zadržalo stroge propozicije po kojima je poznato, ali istovremeno drži korak sa trendovima, pa tako sad na izboru imamo i kategoriju “influenser godine”.

Koji savet dajete devojkama na početku manekenske karijere, posebno kada vas pitaju za tajnu lepote?

– Ako tajna uopšte postoji, mogla bi da se svede na tri reči: red, rad i disciplina. Nema univerzalnog saveta za negu. Svako je priča za sebe, potrebno je vreme i iskustvo da bi se došlo do pravog rešenja. U svakom slučaju, da bi rezultat bio vidljiv, presudan je kontinuitet.

Kojoj rutini ste vi verni?

– U šali kažem da je za mene odlazak kod kozmetičara profesionalna deformacija. To nije samo pitanje nege već i zadovoljstva i opuštanja. Pošto sam u međuvremenu prilično dobro upoznala materiju, odlučila sam da otvorim kozmetički salon. Treba li napomenuti da maksimalno koristim sve beneficije? (smeh)

Pravite li razliku u načinu nege i šminkanja u zavisnosti od godišnjeg doba?

– Svakako. U ovom periodu godine koristim isključivo kozmetiku koja hidrira kožu jer je zbog vremenskih prilika sklona isušivanju. Leti se uopšte ne šminkam, puštam lice da diše. S prvim danima jeseni počinjem da stavljam blagu podlogu i korektor, malo istaknem trepavice i nanesem ruž.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели DANIJELA DIMITROVSKA (@danijeladimitrovska) дана

Stoji li nužno znak jednakosti između kvalitetne i skupe kozmetike?

– Trebalo bi da cena garantuje kvalitet kada je reč o proizvodima za negu kože, ali to pravilo ne važi u potpunosti za šminku. Mislim da i jeftiniji ruževi ili maskare mogu sasvim pristojno da “odrade posao”.

Zahteva li i kosa dodatnu negu u zimskim danima?

– Zbog sedih se farbam bar jednom mesečno, a povremeno izvlačim i pramenove koji dodatno isušuju kosu, tako da tokom cele godine koristim ulja koja hrane dlaku.

Da li vam je susret sa prvim sedim vlasima bio traumatičan?

– Nije svejedno, čak i kada nemaju veze s godinama. Kod mene su pitanje genetike, pojavile su se prilično rano, kad sam imala dvadesetak godina. Esteta sam i volim da izgledam uredno, pa me malo nervira što redovno moram da ih farbam, iako bih to vreme iskoristila na neki drugi način.

Na koje tretmane idete kad želite da se relaksirate i opustite?

– Obožavam masaže, naročito relaks, a rado idem i na limfnu drenažu i maderoterapiju.

 

Neke devojke izbegavaju masažu oklagijama jer se pribojavaju podliva.

– Nisam imala loša iskustva. Ukoliko se unapred informišete o tretmanu koji želite da radite i prepustite se stručnim rukama, nemate čega da se plašite.

Možete li da zamislite sebe u ordinaciji estetske hirurgije gde vam doktor ubrizgava injekciju botoksa?

– Zašto da ne? Nemam ništa protiv toga, ali za 25 godina. (smeh) Jedini estetski zahvat koji sam do sada uradila bilo je korektivno popunjavanje gornje usne. Popravila sam nešto što mi se nije sviđalo. Reklo bi se da je u pitanju sitnica na koju bi malo ko obratio pažnju, ali meni su smetale asimetrične usne i nije mi se dopadalo kako mi stoji crveni karmin.

Na koje greške najčešće ukazujete devojkama?

– Devojke koje dolaze kod nas su u najlepšim godinama, prirodne su i imaju svežu kožu. Estetski, nema tu šta da se zameri. Eventualno sugerišemo devojčici u pubertetu kako da ishranom uspostavi balans u organizmu i tako izbegne pojavu bubuljica ili ih, ako već postoje, tretira na pravi način. Kriterijumi za naše kastinge su strogi i jasno definisani, pa se retko srećemo sa devojkama koje se ne uklapaju u zadate standarde. Nažalost, danas smo svedoci da priličan broj devojaka već sa dvadeset godina počinje da stavlja filere u jagodice, ubrizgava botoks i hijaluron. Prerano i preagresivno menjaju lični opis, ne mogu ni da zamislim kako će izgledati za deset godina. Da ne pričam da te hemikalije nikada u potpunosti ne nestanu iz organizma.

 

Šta jedu manekenke po završetku karijere? Vi i dalje imate zavidnu liniju.

– Ničega nisam ostala željna jer nikada nisam držala dijete. Vodila sam računa o tome šta jedem, ali prevashodno zbog zdravlja. Hedonista sam, uživam u različitim specijalitetima, ali bez prejedanja. Umerenost je ključ svega. Osim toga, nekoliko puta nedeljno idem u teretanu. Ne mogu bez fizičke aktivnosti, veći mi je problem kad preskočim trening, nego kad moram da ga odradim.

Koji parfem je idealan izbor za jesen?

– Tom Ford “Tobacco Vanila”.

Eva ČubrovićMarija Timotijević za StudioOne

Više o temama: