Kako da sebi olakšate dan i obezbedite sigurnost? Pametni uređaji su pravi odgovor

Kako da sebi olakšate dan i obezbedite sigurnost? Pametni uređaji su pravi odgovor

Autor: | 23/12/2020

0

Olakšavanje života ali i dodatna sigurnost uz pametne uređaje današnjice

Ponekad se čini da bi vaš dan mogao da bude efikasniji, produktivniji i za nijansu bolji, kada biste imali makar malu pomoć i olakšicu, zar ne?

Zamislite samo situaciju - budite se ujutru i u tom trenutku čajnik kratkim zvukom obaveštava da je temperatura vode tačno 75 stepeni, idealno za vaš omiljeni, zeleni čaj. Prečišćivač vazduha zelenim prstenom obaveštava da je vazduh u domu čist a dok se krećete kroz dom, uključuju se svetla - ipak je zima, pa je i dalje mrak napolju i u 7 sati. 

Nakon što ste oprali zube, električna četkica vas obaveštava da ste još jednom ispunili cilj i prali zube dovoljno dugo i detaljno.A kada ste se obukli i zaključali ulazna vrata, robot usisivač javlja da je spreman da još jednom temeljno opere i očisti dom i odmeni vas, dok vi niste tu. Zvuči kao naučna fantastika? Možda zvuči, ali je definitivno realnost današnjice.

Internet of things (IoT) ili lakše rečeno pametni uređaji za pametni dom svakodnevica su koja sve više ulazi u domove čak i u našoj zemlji. Kao što smo pomenuli, danas su čak i kafu možete skuvati pomoću pametnog kuvala, a o vašoj dijeti, precizno će se pobrinuti elektična telesna vaga, koja će vas informisati čak i o procentualnom sastavu vašeg tela. Ako imate više mišićne mase, od masnih naslaga, definitivno niste u problemu.

Pametne su i grejalice ali i prečišćivači vazduha. Robot usisivači uspešno mapiraju vaš dom i čiste ga temeljno, aktivirajući se samo onda kada vi niste kod kuće. Na vašem mobilnom telefonu šalju rezultate svog čišćenja pa možete videti njihove uspehe čak i kada ste na poslu. Najbolje od svega je to što čak i da zaboravite da ih aktivirate, to možete daljinskim putem kroz aplikaciju - taman na vreme pre nego što vam dođu gosti.

Pametne sijalice možete takođe kontrolisati na daljinu ili se aktiviraju kada pored njih prođete, a pametne utičnice praktično sve u kući pretvaraju u pametni uređaj. I stara lampa ili peć na ovaj način postaje “smart” -  a vi odlučujete kada ćete je uključiti ili ugasiti, opet, kroz aplikaciju ili na unapred određenom tajmingu.

Ipak, pametni uređaji ne samo da olakšavaju život, već čine i da se osećamo bezbedno. Nisu tu samo zbog ugođaja, već i zbog sigurnosti, pa postoji i zaštitna funkcija kroz senzore za prozore i vrata, senzore za požar kao i kamere koje možete posmatrati i kontrolisati, pomoću aplikacije. Na taj način možete motriti na svoj dom kada ste na godišnjem odmoru ili proveriti šta vam radi kućni ljubimac kada ste na poslu. Kamere čak imaju i dvosmernu komunikaciju kroz zvučnik i mikrofon pa možete proveriti da li su vam se deca vratila iz škole, ali ih i podsetiti da uče ili podgreju ručak, što je posebno olakšanje brižnim mamama.

Na taj način pametni uređaji ne samo da čine vaš život lakšim i štede vam vreme, već uz pomoć tehnologije čine život vas i vaše porodice znatno sigurnijim.

Kompanija Xiaomi jedan je od pionira i jedan od najozbiljnijih proizvođača ove opreme. Samo do 10. Januara traje velika novogodišnja akcija u kojoj svi kupci Mi 10 T serije mobilnih telefona dobijaju poklon vaučer od 3000 dinara u Mi Store Srbija i Gigatron radnjama koji mogu iskoristiti za kupovinu ili umanjenje cene bilo kojeg pametnog uređaja (Ecosystem) iz kompanije Xiaomi. Više detalja na www.mi-srbija.rs

Xiaomi Srbija

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Xiaomi Srbija

Najnovije vesti