Zašto se kafa nalazi na šoping listi svakog mladog čoveka?

Zašto se kafa nalazi na šoping listi svakog mladog čoveka?

Autor: | 21/12/2020

0

„Dobre ideje se javljaju nakon brainstorming-a (mozganja), a sjajne ideje nakon prve šoljice kafe“. Ovaj citat bi se mogao potkrepiti primerima svetski poznatih umetnika, koji svoje dane nisu mogli da zamisle bez kafe. Slavni kompozitori Bah i Betoven, bili su veliki ljubitelji ovog napitka, a Bah je čak i napisao „Kantatu o kafi“. Za francuskog pisca Onora de Balzaka, priča se da da je tokom pisanja svog dela „Ljudska komedija“ popio oko 5000 šoljica kafe.

U životu savremenog mladog čoveka, postoji mnoštvo poslovnih, privatnih obaveza i različitih dešavanja koje zahtevaju vreme i pažnju. Da bismo bili uspešni u obavljanju i organizovanju svakodnevnih aktivnosti, veoma je bitno uspostaviti određene rituale tokom dana i pronaći vremena za ono što nas ispunjava i motiviše za dalji rad. Ono što je važno napomenuti, jeste da bi to trebalo da budu kvalitetne navike, koje će povoljno uticati na koncentraciju, produktivnost i raspoloženje. 

Oslobađanje od umora

Škole, fakulteti, poslovi, razne su obaveze koje čine deo svakodnevnice većine mladih ljudi, a često i dugi sati provedeni nad knjigom, uz kompjuter ili mobilni telefon. Kafa kao stimulans može imati pozitivan uticaj na sve one koji se umore od, na primer, balansiranja škole i honorarnog zaposlenja. Kafa može brzo da smanji pospanost, što je korisno rešenje  tokom kasnih noćnih učenja za ispite ili prenatrpanog rasporeda, koji zahteva dodatnu motivaciju i fokusiranost.

Težnja ka uspehu

Znamo koliko je teško napustiti topao krevet kada se kreće na posao ili fakultet (pogotovo u hladnim danima), i zato biramo kafu, kao najboljeg pokretača za rano ustajanje. Jutarnja kafa okrepljuje i pomaže nam da izoštrimo fokus. Opšte je poznata činjenica da se uspešni ljudi bude u ranim jutarnjim časovima, kako bi mogli da postignu sve što su naumili. Sa kafom dolazi stav i spremnost za suočavanje sa listom različitih zaduženja koja nas očekuju, kako bismo bili što bliži ostvarenju svih naših ciljeva.

Socijalna interakcija 

Društvena okupljanja veoma su bitan faktor u životu svakog mladog čoveka. Rečenice poput „Dođi na kafu“ ili „Nađemo se na kafi“, uveliko se koriste kao ustaljena fraza za poziv na druženje. Zahvaljujući zajedničkim navikama i temama za razgovor, otvaraju se različita polja interesovanja, na kojima mladi mogu međusobno da se povežu. Imajući u vidu preporučeno socijano distanciranje i činjenicu da su društvene aktivnosti sve više rezervisane za onlajn platforme, to ne bi trebalo da vas sprečava da uživate u omiljenoj sveže mlevenoj Grand kafi sa svojim prijateljima, ako ne uživo, onda putem Vibera, „Zoom-a“ i sličnih aplikacija. 

„Boost-ovanje“ energije

Mladost i energija su neraskidiv duo, ali ponekad nedostaje još malo „goriva“ za izazove i obaveze koji zahtevaju dodatnu angažovanost. Prema istraživanjima, kofein stimuliše centralni nervni sistem, i utiče na povećanje naboja energije i raspoloženja.  Ako vam se vežbanje, čitanje ili učenje čini miljama daleko, iskoristite šoljicu najdraže kafe kao saveznika u borbi protiv premora i slabosti. Pored toga što daje dodatnu energiju, poboljšava reflekse i prokrvljenost mišića za vreme treninga, ima pozitivan uticaj i na memoriju.

Zbog svega navedenog, ne zaboravite da prigrlite šolju  vaše omiljene, domaće Grand kafe kao vernog pratioca u užurbanoj svakodnevnici i prepustite se neprocenjivim momentima druženja sa prijateljima. Hvatanje u koštac obavezama, uz šoljicu omiljene domaće kafe, više ne mora da bude toliko iscrpljujuće, već može da posluži kao dodatna inspiracija za dalje poduhvate.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Danka Hasanović Prokić

Slične Vesti

Najnovije vesti