Lepota je u oku posmatrača, ali šta ako je to mnogo više?

Lepota je u oku posmatrača, ali šta ako je to mnogo više?

Autor: | 19/12/2020

0

Da li je ekscentričnost samo trend ili se radi o strasti i ljubavi prema lepom u drugačijoj formi? Sve što se nekad smatralo ekscentičnim danas je prihvaćeno, da li je tako i sa umetnošću? Ili je, pak, za kreativnost potrebna doza hrabrost?

U pokušaju da odgovorimo na ova pitanja, poslužićemo se primerom naše umetnice i autorke ekstremnog pravca u svetu dizajna noktiju, Bojane Kostke.

Poznata po ekstremnim oblicima noktiju, koji prelaze dužinu od 30 santimetara, čiji se vrh zavrsava u 0 stepeni, tako da podseca na iglu, Bojana je zasigurno jedan od ekscentričnih umetnika.

Ono sto je zapanjujuće, svakako je svetska pažnja koju privlače Bojanini radovi. Poznato je da se u svetu oduvek cenio ručni rad, a ono što pleni na Bojaninim radovima upravo su ručno izrađeni detalji i nakit. Ono što fascinira, svakako je raznolikost njenih dizajna i raznovrsnost stilova, od Baroque do steapunka, sa uvek prepoznatljivim potpisom Bojaninog stila.

Na fotografiji je prikazan rucni rad Kostka Bojane kao i najnovija Casting tehnika ciji je autor Kostka Bojana

Na prvi pogled ekscentrična kombinacija baroka i gotike, sa isprepletanim motivima cvetića, čipke, barok bordure i snažnom notom futurističke gotike na koju asociraju zlatne lobanje, uklopljena na setu noktiju koji dosežu fascinantnih 30 santimetara dužine, odiše notom elegancije i luksuza, karakterističnom za Bojanine dizajne.

Ovo je samo jedan, od mnogih Bojaninih radova, koji su krasili naslovnice poznatih svetskih časopisa.

O Bojaninoj strasti i ljubavi prema ovoj umetnosti najbolje govori činjenica da je nekada potrebno i do deset sati za izradu samo jednog nokta. Zbog svoje dužine i oblika, kao i vremena potrebnog za samu izradu ovo svakako nisu nokti za svakodnevnu upotrebu. Da su postali svetski trend, potvrđuje činjenica da je Bojana ekstremnim formama noktiju, koje je patentirala, obučila, više od 80% dizajnera na svetu. Danas se širom sveta organizuju internacionalna takmičenja, na kojima dizajneri rangiraju svoje veštine u izradi ekstremnih formi noktiju.

Da se moda vrti oko ekstravagancije, koju bi svi trebalo da poseduju, izjavila je Carine Roitfeld, bivsa glavna urednica "Vogue Paris", a potvrdila naša Bojana Kostka, čije se kreacije svrstavaju u visoku svetsku modu. Da li je lepota u oku posmatrača ili je sam posmatrač, sposoban da otkrije lepotu gde se drugi ne usuđuju ni da traže,ustvari umetnik - procenite sami.

Ono što zasigurno znamo je da zakona o lepoti nema. Možemo se složiti da je forma nekog predmeta ili dizajna, savršena, ali to nuzno ne znači da nam se to mora svideti. Hartman kaže da je lepota subjektivna reakcija na duhovnu dimenziju umetničkog dela koja se javlja na podlozi njegove materijalnosti. Lepo nije svojstvo predmeta, već odnosa koji se uspostavlja u estetskom iskustvu.

Šta se podrazumeva pod pojmom lepote u nekom umetničkom delu? Forma, oblik, sadržaj, poruka koju nosi, emocija ili jednostvno kompleksnost i preciznost u izvođenju detalja, tj, veština umetnika da probudi lepotu u oku posmatrača?

Da li su Bojanini dizajni predmet svetskog interesovanja zbog svoje kompleksnosti i njenih tehničkih veština, ili je baš utisak posmatrača razlog Bojaninig uspeha, ne možemo sa sigurnoscu tvrditi. Ono štoje sigurno je da niko ne ostaje ravnodušan kada vidi Bojanine dizajne, količinu i složenost detalja, uobličenih u ekstravagantnost, kojom dominira harmonija oblika i boja. Na svakom njenom dizajnu može se prepoznati sukob razlicitih stilova, koji se harmonično stapaju u jedan, dominantan stil. Kontradiktornost, stopljena u harmoniju je upravo ono što izdvaja Bojanu od drugih umetnika i ističe originalnost u njenom radu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Bojana Kostka

Najnovije vesti