Rešite se akni jednom za sva vremena, evo i kako

Rešite se akni jednom za sva vremena, evo i kako

Autor: | 24/11/2020

0

Akne nisu problem novog doba. Štaviše, spisi iz drevnog Egipta kažu da su i moćnim faraonima zadavale ozbiljne muke. Sama reč „akne“ potiče iz starog sveta, tačnije od grčkog naziva za tačku ili vrh. Budući da je čisto, zdravo lice i tada bilo imperativ lepote, pronalazili su različita rešenja ne bi li se rešili malih napasti. Jedan od svima dostupnih načina lečenja bubuljica u antičkom Rimu bilo je kupanje u vreloj mineralnoj vodi, koje pominje Celzus u enciklopediji „De Medicina“. Koristio se i sumpor, jer se verovalo da isušuje kožu. Tom tretmanu najviše se verovalo sve do prvih decenija 20. veka.

Prvi metod koji je 1910. godine pokrenuo revoluciju u kozmetičkom lečenju upalnih procesa uzrokovanih promenama u koži zvao se „cryoslush“ ili, u žargonu, zamrzavanje. Suvi led u kombinaciji sa tečnim hidrogenom bukvalno je „zamrzavao“ lice kako bi se manje mastilo. Manje masnoće znači i manje akni, koje se u takvim uslovima sporije razvijaju. Tretman se nedavno vratio u kozmetičku modu jer se pokazao uspešnim u brzom uklanjanju ožiljaka koje ostavljaju bubuljice. U igri je ponovo i organsko jedinjenje benzoil-peroksid, koje se nekada koristilo kao krema, a sada se proizvodi u obliku gela. Ono za šta možemo biti sigurni da neće obnoviti staru slavu je napitak od svežeg suvog kvasca i vode, za koji se tridesetih godina verovalo da lice, odnosno telo, čisti – iznutra. Ukus mu je, govorili su oni koji su smogli snage da probaju „koktel“, bio pravi horor.

Pročitajte: Prirodna maska koji briše akne sa lica

shironosov iStock/Getty Images Plus via Getty images

Na nekim ilustracijama iz četvrte decenije prošlog veka, nastalim u bjuti-salonima Pariza, Londona i Njujorka, vidimo dame sa naočarima sličnim onima za varenje. Tada se već znalo za ultraljubičastu svetlost, a lampe koje su radile na taj „pogon“ činile su čuda. Ultraviolentni zraci podstiču stvaranje vitamina D, neophodnog našoj koži, zbog čega su kasnije „ugrađeni“ i u solarijume, a jedan od njihovih pozitivnih efekata je uništavanje štetnih bakterija. Naravno, ako se pretera, odlazi se u drugu krajnost koja često vodi do raka kože.

U borbu protiv akni bili su uključeni antibiotici, kreme i serumi sa vitaminom A, masaže, a onda se osamdesetih pojavio kontroverzni lek „accutane“. Iako je u većini slučajeva bio izuzetno delotvoran, kod nekih korisnika izazivao je ozbiljne nuspojave, kao što su oboljenja gastrointestinalnog trakta, alergije, povećana osetljivost na sunce, halucinacije, a bilo je i samoubistava.

Pročitajte: Uklonite akne i ožiljke uz pomoć maske od meda i cimeta

Erstudiostok iStock/Getty Images Plus via Getty Images

U novi milenijum ušli smo sa novim tehnološkim dostignućima, čije je benefite osetio i svet kozmetike. Ubrizgavaju se kortikosteroidi direktno u problem, to jest aknu, laserski tretmani i plava svetla rade se u svakom bolje opremljenom salonu, maske za lice mogu se naći u svim drogerijama, praktične su i prilično efikasne... U toku su istraživanja mogućnosti upotrebe lasera u prevenciji formiranja akni. I pored svega nabrojanog, ništa ne bi trebalo da radite na svoju ruku, naročito ne da tom rukom sami „majstorišete“ po licu. To ipak prepustite stručnjacima, dermatolozima i kozmetičarima, koji će prvo pronaći uzrok upale, a onda i najbolji lek za nju.

S druge strane, sve je glasniji pokret „Acne positivity“, u kome brojne influenserke i „jutjuberke“ pokušavaju da mladom svetu objasne kako ne bi trebalo da paniče zbog nekoliko tačkica na čelu ili obrazu. Jednostavnije rečeno, ako ne možete da ih pobedite – prihvatite ih.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Deagreez iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Pročitajte još