Pastitzio - grčko jelo koje ćete već danas praviti

Pastitzio - grčko jelo koje ćete već danas praviti

Autor: | 19/11/2020

0

Ne morate biti profesionalac da biste zaključili da vas ovo jelo podseća na lazanju, s tim što je umesto kora korišćena testenina. No, ukoliko ste pomislili da je pastitzio italijansko jelo, polovično ste u pravu. Reč je o grčkom jelu koje ima svog brata blizanca u Italiji, a koji se zove pasticcio. U italijanski pasticcio se osim testenine dodaju i umaci na bazi povrća, mesa ili ribe. A preliva se bešamel sosom ili obilno prekriva sirom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Christoforos Peskias (@peskias)

Grčka verzija tog jela, bar kako je pravi šef Hristofor Peskijas u svome restoranu, sastoji se od pene na dnu, koja se za razliku od italijanske povezuje jajima i sirom, a potom sledi sloj mlevene govedine (može i jagnjetine) u sosu od paradajza, cimeta i karanfilića. Zatim se stavlja još jedan sloj testenine, te odozgo ide bogati sloj umaka Mornay. Neretko se pre pečenja po vrhu narenda i malo kozjeg sira, navodi "CafeBar&Restoran".

Pastitzio šefa Hristofora

SASTOJCI:
* 300 g pene
* 50 g putera
* jaje
* 50 g rendanog parmezana

Za mesni umak:
* 500 g mlevene junetine
* veća glavica luka
* 2 čena belog luka
* 400 g pelata
* kašičica soli
* ½ kašičice mlevenog bibera
* lovorov list
* 2-3 grančice svežeg peršuna
* manji štapić cimeta ili 1/8 kašičice cimeta u prahu
* na vrh noža mlevenog karanfilića
* 50 g ribanog sira parmezana
* 2 kašike maslinovog ulja

Za bešamel:
* 50 g putera
* 50 g glatkog brašna
* 700 ml mleka
* so i  biber
* muskatni oraščić
* jaje
* 50 g rendanog parmezana
Još malo rendanog parmezana za posipanje.

Photo by bernjuer iStock/Getty Images Plus via Getty Images

PRIPREMA:

1. Testeninu skuvajte dopola, pa je procedite i vratite u lonac u kojem se kuvala. Dodajte puter narezan na kockice, poklopite i dobro protresite lonac. Pre slaganja, u testeninu dodajte jedno jaje i parmezan i sve dobro izmešajte.

2. Napravite mesni umak: sitno naseckajte luk, pa ga dinstajte na zagrejanoj masnoći dok ne postane staklast, a potom dodajte sitno seckani beli luk. Posle minut dodajte mleveno meso uz stalno mešanje kako bi se meso „raspalo” na što sitnije komadiće i pržite ga barem pet-šest minuta. Potom dodajte paradajz, cimet, karanfilić, lovor, so i biber, pa dinstajte još 15 minuta dok se meso ne uprži, a tečnost ne smanji. Ugasite, malo prohladite, pa dodajte rendani sir papar i dinstajte najmanje 15 minuta dok se meso lepo ne uprži i tečnost ne smanji. Ugasite i malo prohladite, pa dodajte rendani sir i sitno seckani peršun.

3. Napravite bešamel: u dubokom tiganju otopite maslac, dodajte mu brašno i propržite ga kao zapršku. Potom u tiganj dodajte zagrejano mleko stalno mešajući da se ne bi napravile grudvice. Kad se umak lepo zgusnuo, dodajte so, beli biber i malo muskatnog oraščića, pa sve dobro izmešajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je pregust, dodajte mu mleka do željene gustine. U ohlađeni umak umešajte ulupano jaje i sir.

4. Pripremite pastitzio: posudu za pečenje (vatrostalnu ili keramičku) lagano premažite maslinovim uljem, pa po dnu rasporedite polovinu kuvane testenine. Preko nje rasporedite svu količinu mesnog umaka, a po njoj ostatak kuvane testenine. Završite s belim umakom i na kraju sve pospite rendanim sirom. Stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180° C i pecite 40–45 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by bernjuer iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti